Matthijs de Ligt heeft zijn dramatische debuut bij Oranje achter zich gelaten. De 17-jarige verdediger van Ajax zegt die moeilijke periode te hebben afgesloten.

De Ligt debuteerde eind vorige maand in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Mede door een blunder van de jongeling verloor Oranje met 2-0. Dat duel betekende ook het einde van Danny Blind als bondscoach.

"Natuurlijk was het even lastig. Ik heb geloof ik het hele land over me heen gekregen", erkende De Ligt, die na zijn slippertje al in de rust werd gewisseld. Hij verdween vervolgens ook bij Ajax weer uit de basis.

"Leuk is anders maar ik heb er niet slecht door geslapen of nachtmerries gehad. Ik was liever anders begonnen. Maar nu moet ik er gewoon voor zorgen dat het de volgende keer beter gaat."

Initiatief

Bij Ajax heeft hij inmiddels de draad weer opgepakt. De Ligt stond zondag in de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen (5-1 winst) weer in de basis en werd zelfs tot man van de wedstrijd verkozen.

Trainer Peter Bosz zei zelfs dat de verdediger zijn team bij de hand had genomen door initiatief te tonen. De geboren Leiderdorper maakte in de eerste de helft de belangrijke 2-1, waarna Ajax niet meer in de problemen kwam.

"Dat was wel een aardige spitsengoal", erkende De Ligt. "Vroeger in de jeugd speelde ik in de slotfase soms voorin als we nog iets moesten forceren. Nu dribbelde ik het strafschopgebied in en kreeg ik de bal aardig terug van Dolberg.''

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie