Roda JC heeft zaterdag een grote stap naar lijfsbehoud gezet. De Limburgers klopten in eigen stadion concurrent Sparta Rotterdam met 3-1.

Door de overwinning passeert de ploeg van coach Yannis Anastasiou de Rotterdammers op de ranglijst. Roda JC is voorlopig vijftiende met 30 punten uit 31 duels, twee meer dan Sparta dat nu zeventiende staat.

Abdul Ajagun was de gevierde man aan de zijde van Roda. De kleine middenvelder kopte na een kwartier de 1-0 binnen en zorgde na een uur spelen ook voor de 2-0.

Sparta kwam in de tweede helft nog aardig opzetten. Dat leidde een kwartier voor tijd zelfs tot de 2-1 van Thomas Verhaar. Mikhail Rosheuvel zorgde in de slotfase echter voor de 3-1.

Ajagun

Roda was de gevaarlijkste ploeg voor rust. Het overwicht leidde al snel tot de 1-0 van Ajagun, die een voorzet van de rechterkant van Rosheuvel in alle vrijheid kon binnen koppen.

Op slag van rust had Paul Van Hyfte de voorsprong kunnen verdubbelen. De middenvelder had echter pech dat zijn dropkick van zo'n 25 meter afstand op de lat belandde.

Nadat Michel Breuer een royale mogelijkheid op de 1-1 had gemist - de verdediger schoot in kansrijke positie gehaast naast - verdubbelde Ajagun de voorsprong. Hij had wat meer geluk nodig dan bij zijn eerste doelpunt. Mart Dijkstra ging namelijk onder een voorzet door, waarna de Nigeriaan raak knalde.

Pogba

In de hoop alsnog een punt te pakken bracht Pastoor onder anderen Mathias Pogba in het veld. Met de spits erbij was Sparta ook gevaarlijker en via Paco van Moorsel zelfs dicht bij de 2-1. Zijn schot belandde op de paal.

Een kwartier voor tijd schoot Verhaar de bal er op fraaie wijze wel in. De aanvaller krulde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising.

Rosheuvel maakte in de slotfase een eind aan de aspiraties van Sparta door op aangeven van de mee opgekomen verdediger Chris Kum de 3-1 binnen te tikken.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie