Olympique Lyon heeft angst voor de return in de kwartfinale van de Europa League tegen Besiktas van volgende week. De Franse club vreest voor een onrustige situatie in Istanbul en roept de UEFA op actie te ondernemen.

Donderdag braken er bij de heenwedstrijd in Frankrijk (2-1 zege Olympique Lyon) rellen uit op de tribune. Vijf agenten en twee fans raakten gewond en twaalf mensen werden gearresteerd. De aftrap van de wedstrijd werd met drie kwartier uitgesteld.

De Franse club reist volgende week mogelijk zonder fans naar Turkije voor de return. Jean-Michel Aulas, voorzitter van Lyon, hoopt dat de wedstrijd op een andere locatie gespeeld kan worden.

"Het duel staat enkele dagen na het Turkse referendum gepland, dat is een belangrijk moment voor de Turkse regering. Ik vraag me af of het verstandig is om dan naar Turkije te gaan", stelt Aulas.

"Ik hoop dat de UEFA maatregelen treft, zegt de voorzitter in L'Équipe. "Ik vrees voor gevaarlijke situaties in Istanbul. We maken ons zorgen, zeker als je ziet hoe verhit het er nu al is."

Staatsgreep

Vorig jaar juli zou Lyon in Istanbul een vriendschappelijk duel met Fenerbahçe spelen, maar de wedstrijd werd afgelast omdat er een mislukte staatsgreep plaatsvond.

"Onze spelers zijn toen in allerijl van het hotel naar de luchthaven gebracht", zegt Aulas.

De wedstrijd van donderdag was door de Franse autoriteiten als risicowedstrijd aangeduid. Duizend beveiligers en stewards moesten voor de veiligheid zorgen. 20.000 Turkse fans, voornamelijk woonachtig in Duitsland en Frankrijk, bezochten de wedstrijd, samen met 35.000 fans van Lyon. Onder de twaalf arrestanten bevonden zich zowel Fransen als Turken.

In februari kreeg Besiktas nog een boete van 60.000 euro van de UEFA na ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. De club uit Oekraïne kreeg dezelfde straf.

Bekijk het programma in de Europa League