Michael van Praag verdedigt uitspraken die hij eerder dit jaar deed over een eventueel kampioenschap van Feyenoord. De voorzitter van de KNVB liet zich in januari ontvallen dat hij hoopt dat de Rotterdammers de titel pakken.

Van Praag deed zijn uitlatingen in een gesprek op de Universiteit van Amsterdam. Eerder lagen KNVB-directeuren Hans van Breukelen en Gijs de Jong al onder vuur vanwege min of meer dezelfde uitspraken.

"De context is weggelaten, maar ik onderbouwde mijn mening dat mijn sympathie bij Feyenoord lag vanwege de weg die de club heeft afgelegd. Van een negatief eigen vermogen van 30 miljoen euro naar een financieel gezonde club", zegt Van Praag donderdag tegen De Telegraaf.

"Iets wat vooral werd bewerkstelligd met de opwaardering van de eigen jeugdopleiding. Van die grote talenten heeft het hele Nederlandse voetbal meegeprofiteerd, onder andere bij het Nederlands elftal. En verder zijn ze bezig met een nieuw stadion."

Rond technisch directeur Van Breukelen ontstond dinsdag ophef. "Het klinkt gek, maar persoonlijk zou ik het Feyenoord nu wel gunnen om kampioen te worden", zei de oud-doelman van Oranje toen. Dat kwam hem op kritiek van onder anderen Ajax-trainer Peter Bosz te staan.

Ajacied

Van Praag, van 1989 tot 2003 voorzitter van Ajax, blijft er echter bij dat hijzelf niets verkeerds heeft gezegd. Hij bewondert de manier waarop Feyenoord zich in de laatste jaren zowel sportief als financieel omhoog heeft gewerkt.

"Vandaar de gunfactor, die ik als bondsvoorzitter uitsprak. Als het club X of Y zou zijn geweest, had ik precies hetzelfde gezegd", aldus de 69-jarige Amsterdammer over het interview van drie maanden geleden.

"Toen stond Feyenoord trouwens nog vijf punten voor. In mijn hart ben ik Ajacied en wil dat Ajax kampioen wordt, maar als bondsvoorzitter gun ik het Feyenoord of PSV zeker ook."

Met nog vier competitiewedstrijden voor de boeg bezet Feyenoord nog altijd de koppositie in de Eredivisie, met één punt voorsprong op naaste belager en aartsrivaal Ajax.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie