De Nederlandse voetbalsters hebben dinsdag een overtuigende zege geboekt in een vriendschappelijke interland tegen IJsland. De Oranjevrouwen wonnen met 4-0 op De Vijverberg in Doetinchem.

De productie in het oefenduel ter voorbereiding op het EK in eigen land werd verzorgd door spits Vivianne Miedema (twee keer), Lieke Martens en een eigen doelpunt van een IJslandse.

Het team van bondscoach Sarina Wiegman had in de thuishaven van De Graafschap nauwelijks iets te duchten van de machteloze IJslandse vrouwen, die slechts zes plaatsen lager staan op de FIFA-ranglijst (12 om 18).

Halverwege de eerste helft opende aanvoerster Miedema de score door een vrije trap van Tessel Middag met het hoofd tot doelpunt te promoveren.

Diezelfde Miedema verdubbelde de marge zeven minuten na rust. De 20-jarige speelster van Bayern München tikte knap binnen na voorbereidend werk van Jackie Groenen. Martens zorgde in de 67e minuut voor de derde treffer na een inschattingsfout in de IJslandse defensie.

In de derde minuut van de blessuretijd bepaalde de IJslandse verdediger Glodis Viggosdottir de eindstand nog op 4-0 door de bal achter haar eigen doelvrouw Gudbjörg Gunnarsdottir te werken.

Oranjevrouwen veel te sterk voor IJsland

EK

Oranje hervat de voorbereiding op de Europese titelstrijd in eigen land op 9 juni tegen Japan. De ploeg van Wiegman opent het toernooi op 16 juli in de Utrechtse Galgenwaard met een groepswedstrijd tegen Noorwegen.

In de poulefase neemt de achtstefinalist van het laatste WK het ook op tegen Denemarken (20 juli) en België (24 juli). De beste prestatie op een EK tot dusver was de halvefinaleplek in 2009.