Alisher Usmanov, de op een na grootste aandeelhouder van Arsenal, heeft zijn steun uitgesproken voor de hevig bekritiseerde manager Arsène Wenger.

"Ik denk dat je niet alleen de trainer de schuld kan geven van wat er momenteel gebeurt", aldus Usmanov in een maandag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg.

De in Oezbekistan geboren miljardair, volgens zakenblad Forbes de nummer 66 op de lijst van rijkste mensen ter wereld, bezit iets meer dan 30 procent van de aandelen van Arsenal. De Amerikaan Stan Kroenke is grootaandeelhouder met iets meer dan 67 procent.

De 63-jarige Usmanov, die in het verleden tevergeefs heeft geprobeerd om de meerderheid van de aandelen in handen te krijgen, vindt dat Kroenke "een grote verantwoordelijkheid" draagt voor de huidige sportieve problemen bij Arsenal.

De ploeg uit Londen, in 2004 voor het laatst landskampioen, staat momenteel zesde in de Premier League, met een achterstand van 21 punten op Chelsea, dat wel twee wedstrijden meer heeft gespeeld.

Het elftal van Wenger werd vorige maand door twee 5-1-nederlagen tegen Bayern München bovendien roemloos uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League.

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov

Protestmars

Fans van Arsenal roepen al maanden om het vertrek van de Franse manager, die sinds 1996 op de bank zit bij de 'Gunners' en wiens contract na dit seizoen afloopt.

Vorige week was er rondom de competitiewedstrijd tegen Manchester City wederom een protestmars van een groep supporters, al is er ook nog steeds een significant deel van de fans die laat merken achter Wenger te staan.

Usmanov zit in dat laatste kamp. "Soms is continuïteit belangrijk. Dat betekent ook dat we een opvolger voor Wenger moet klaarmaken, maar wel op een zeer respectvolle manier. Ik zou voorstellen dat Wenger zelf zijn opvolger zou kunnen klaarstomen."

Usmanov benadrukt wel dat hij niet in het clubbestuur zit en daarom "jammer genoeg" geen beslissingen mag nemen bij Arsenal. "Alle verantwoordelijkheid ligt bij de grootaandeelhouder."

Arsenal gaat maandag in Premier League vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd op bezoek bij Crystal Palace.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand van de Premier League