FC Utrecht heeft zondag zonder al te veel problemen afgerekend met FC Twente: 3-0. AZ kwam eerder op de dag in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen laagvlieger Roda JC.

Bij Utrecht-Twente vielen de doelpunten na een tegenvallende eerste helft na rust. Gyrano Kerk opende de score, waarna invaller Nacer Barazite door een blunder van keeper Nick Marsman voor 2-0 zorgde.

Richairo Zivkovic, eveneens invaller, maakte het nog iets erger voor Twente door voor de derde Utrechtse treffer te tekenen.

Met nog vier speelronden te gaan heeft Utrecht de vierde plaats in de Eredivisie nog altijd stevig in handen. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft 53 punten. Nummer vijf Vitesse geeft vijf punten toe.

FC Twente liet de kans liggen om de zesde plaats over te nemen van AZ. De Enschedeërs staan op de zevende plaats met 42 punten uit dertig wedstrijden.

AZ-Roda JC

Bij het duel tussen AZ en Roda JC stond de eindstand halverwege al op het scorebord. Alireza Jahanbakhsh opende in de 33e minuut de score, waarna Daryl Werker Roda zes minuten later op gelijke hoogte kopte.

In de tweede helft kreeg met name AZ kansen op de winst. De grootste was voor spits Wout Weghorst, maar de spits zag zijn strafschop gekeerd worden door Roda-doelman Benjamin van Leer.

Met nog vier speelrondes voor de boeg heeft AZ als nummer zes een punt meer dan nummer zeven Twente. De Alkmaarders kan plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal nauwelijks nog ontgaan.

Roda verkeert in degradatiegevaar. De Limburgers bezetten de zeventiende plaats, maar hebben slechts één punt minder dan het nu nog veilige Sparta Rotterdam.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie