Excelsior heeft vrijdag de Rotterdamse derby tegen Sparta gewonnen. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag zegevierde op Het Kasteel met 3-2 en klom daardoor uit de degradatiezone.

Excelsior steeg naar de vijftiende plek met 28 punten en staat nu boven Sparta. Beide clubs hebben evenveel punten en ook exact dezelfde doelcijfers (37-56), maar op basis van de onderlinge resultaten staat Excelsior boven Sparta.

De thuisclub kwam vroeg in de wedstrijd wel op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Ryan Koolwijk, maar Excelsior trok de wedstrijd nog voor rust naar zich toe via treffers van Nigel Hasselbaink en Stanley Elbers.

Hasselbaink tekende aan het begin van de tweede helft ook voor de 1-3. In de slotfase deed Martin Pusic nog iets terug namens Sparta.

Eerder dit seizoen won Excelsior op het eigen Woudestein al met dezelfde cijfers van de stadgenoot.

Fortuin

Sparta begon nog wel goed aan het duel met Excelsior. De thuisclub kwam al in de tiende minuut op voorsprong, zij het wel met het nodige fortuin. Doelman Warner Hahn tastte mis bij een hoekschop, waarna de bal via een Spartaan en het bovenbeen van Koolwijk in het doel belandde. De aanvoerder van Excelsior kreeg zo een eigen doelpunt op zijn naam.

Een paar minuten later overkwam dat Jurgen Mattheij bijna ook. De verdediger van Excelsior trapte een kopbal van Paco van Moorsel voor de doellijn wild weg en zag tot zijn opluchting hoe de bal via de paal alsnog uit de doelmond vloog.

Mattheij stond in de 24e minuut aan de basis van de gelijkmaker. Zijn kopbal werd door Hasselbaink tot in het doel verlengd (1-1). Kort voor rust nam Excelsior de leiding via Elbers, die na een hoge trap van Mattheij en doorkoppen van Mike van Duinen zijn bewaker Rick Ketting aftroefde en de bal door de benen van keeper Roy Kortmit in het doel schoot.

Hasselbaink verdubbelde al aan het begin van de tweede helft de voorsprong, door de bal na een steekpass van Fredy beheerst binnen te schieten (1-3). Pastoor bracht al snel Mathias Pogba in, maar ook de Franse 'stormram' kon Sparta niet meer redden.

Pusic zorgde in de slotfase nog wel voor de aansluitingstreffer, maar Excelsior gaf de tweede zege van dit seizoen op de stadgenoot niet meer uit handen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie