FC Twente werd volgens technisch en commercieel directeur Jan van Halst volledig overvallen door de politieactie donderdagavond tijdens het duel met PSV (2-2). 

"Wij waren niet op de hoogte. Dan schrik je je helemaal rot als directie. Vanaf dat moment bepaalt de politie alles. De overheid grijpt in en dan heb je niks meer te vertellen in je eigen stadion", aldus Van Halst tegenover VI.

De stadionspeaker vroeg alle fans in de tweede helft om het stadion te verlaten. Later was de oproep alleen gericht aan Vak P, waar de meest fanatieke supporters van Twente zitten.

Politiepaard beukt man omver bij rellen na FC Twente-PSV
Politiepaard beukt man omver bij rellen na FC Twente-PSV

De politie deed een inval in het supportershome en hield vijf mensen aan vanwege drugshandel. Daarna werd het onrustig in Vak P en ontstonden er vechtpartijen. Een agente raakte gewond toen ze van haar paard werd getrokken en werd geschopt en geslagen.

De ME werd ingezet om de rust te herstellen. In het vak zouden leden van motorbendes gesignaleerd zijn. Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, besloot vrijdag het supportershome te sluiten.

Feestje

"Dat kan de politie nou eenmaal doen als de noodzaak er is. Wij hebben alleen het Twitterbericht gezien dat het om drugshandel zou gaan", zei Van Halst.

Van Halst vond het niet gek dat de spelers van Twente het publiek bedankten na het gelijkspel tegen PSV. "Ik ben zelf voetballer geweest en als je in de laatste seconde gelijkmaakt, dan wil je een feestje vieren met je eigen supporters."