Feyenoord heeft vorige week een rechtszaak tegen de Belastingdienst over de naheffing over de transfer van Graziano Pellè gewonnen. Dat maakte de rechtbank in Den Haag woensdag bekend. 

In het contract van Pellè bij Feyenoord was overeengekomen dat de Italiaanse spits tien procent van een eventuele transfersom zou incasseren. In de zomer van 2014 betaalde Southampton naar verluidt 10 miljoen euro voor Pellè aan Feyenoord.

De Belastingdienst zag de 10 procent bonus die Pellè kreeg als een excessieve vertrekvergoeding, waar volgens artikel 32bb van de Wet op Loonsbelasting 75 procent belasting over geheven wordt. Hierdoor moest Pellè een groot deel van zijn afgesproken bonus over de transfersom afdragen aan de Belastingdienst.

De zware belastingheffing op excessieve vertrekvergoedingen is onder meer in het leven geroepen voor bankiers die bij een vertrek hoge bonussen meekregen.

"De rechtbank oordeelt dat artikel 32bb een categorie belastingplichtigen treft - de betaald voetbalsector - die evident niet tot de doelgroep van deze heffing behoorde en ook niet kon behoren, omdat genoemd artikel een gedragswijziging beoogt waaraan deze doelgroep voorzienbaar niet zou kunnen voldoen", meldt de rechtbank van Den Haag in zijn uitspraak.

De eis van Feyenoord is gegrond verklaard en de naheffing is ongedaan gemaakt. 

Concurrentiepositie

Feyenoord spande de rechtszaak aan, omdat de belastingmaatregel de concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse clubs verzwakt. Alleen Nederlandse clubs betaalden een dergelijk hoge belasting over de bonus die een speler krijgt bij een transfer.

Ook voor andere Nederlandse clubs is de uitspraak van de rechter goed nieuws. Ajax (bij de transfer van Jan Vertonghen aan Tottenham Hotspur) en PSV (bij de verkoop van Georginio Wijnaldum aan Newcastle United en Memphis Depay aan Manchester United) moesten toezien dat hun spelers veel belasting moesten betalen over transferbonussen.

PSV-directeur Toon Gerbrands laat in Eindhovens Dagblad weten dat het voor zijn club om een meevaller van 5 miljoen euro gaat.