Ajax heeft zondag het gat met koploper Feyenoord verkleind tot drie punten. De Amsterdammers waren in de Klassieker met 2-1 te sterk voor de Rotterdammers.

Lasse Schöne bezorgde Ajax op fraaie wijze een droomstart in de Arena. De Deense middenvelder schoot al in de eerste minuut een vrije trap van ruim dertig meter via de onderkant van de lat achter doelman Brad Jones.

Ajax, dat in eigen huis moest winnen om nog een reële kans te maken op de landstitel, domineerde ook na de vroege openingstreffer. Na 36 minuten schoof basisdebutant David Neres de 2-0 binnen. Feyenoord, dat het al na elf minuten moest doen zonder de geblesseerd uitgevallen Nicolai Jörgensen, kwam slechts sporadisch voor het doel van André Onana.

In de tweede helft had Ajax de score uit moeten breiden, maar door goed keeperswerk van Jones bleef Feyenoord een ruimere nederlaag bespaard. Michiel Kramer zorgde in blessuretijd met een knap schot nog voor de 2-1, maar zijn doelpunt kwam te laat voor Feyenoord.

De Rotterdammers zien hun voorsprong op naaste belager Ajax slinken tot drie punten. Nummer drie PSV, dat zaterdagavond met 0-2 won van Sparta Rotterdam, heeft vijf punten minder dan de koploper.

Zowel Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst als Ajax-trainer Peter Bosz moest puzzelen in zijn basiselftal voor de kraker. Bij Feyenoord ontbraken Tonny Vilhena (schorsing) en Terence Kongolo (blessure), terwijl Eljero Elia niet fit genoeg was om te starten. Ajax moest het doen zonder de geblesseerden Kasper Dolberg en Amin Younes.

Droomstart

Feyenoord begon als koploper met het nodige zelfvertrouwen aan de Klassieker, maar kende een desastreuze start in de Arena. Vlak na de aftrap mocht Schöne al aanleggen voor een door hemzelf versierde vrije trap. De Deen schoot onberispelijk raak via de onderkant van de lat en zorgde na 53 seconden voor één van de snelste treffers ooit in de historie van de Klassieker.

Ook na de vroege openingstreffer was Ajax de bovenliggende partij. De Amsterdammers zetten Feyenoord stevig onder druk en kregen in eerste instantie vooral kansen via afstandsschoten. Na een kwartier moest Jones al redding brengen op pogingen van Joël Veltman en Hakim Ziyech. 

Het eerste Feyenoord-gevaar kwam van Dirk Kuijt, die na negentien minuten een meter over het doel van Onana schoot. Tien minuten later was de 36-jarige aanvoerder opnieuw gevaarlijk, maar hij wist de bal uit een indraaiende voorzet niet goed genoeg te raken om Onana te verschalken. Even daarvoor had Eric Botteghin zijn kopbal in de handen van de Ajax-doelman zien belanden. 

Het was Ajax dat vervolgens weer het initiatief nam. Bertrand Traoré speelde zichzelf knap vrij, maar verprutste zijn eigen actie door van dichtbij over te schieten. Even later kreeg de thuisploeg alsnog loon naar werken voor een sterke eerste helft. Neres stond op de goede plek om een scherpe voorzet van uitblinker Hakim Ziyech binnen te schuiven: 2-0.

Genadeklap

Van Bronckhorst moest in de rust opnieuw noodgedwongen een wissel toepassen. Rick Karsdorp kon niet verder en werd vervangen voor Renato Tapia. Feyenoord ging in de tweede helft op zoek naar de aansluitingstreffer, maar tot meer dan speldenprikjes en hachelijke momenten voor het doel van Onana leidde dat niet.

Ajax nam wat gas terug, maar kreeg desondanks de beste kansen. De thuisploeg had het duel in de tweede helft zelfs op slot moeten gooien, maar het was doelman Jones die Feyenoord in de wedstrijd hield. De keeper redde eerst goed op een hard schot van invaller Abdelhak Nouri en voorkwam even later met een knappe reflex dat Davinson Sanchez van dichtbij kon binnenkoppen.

Ajax vergat de genadeklap uit te delen aan Feyenoord, dat nog gevaarlijk werd via Kramer. De kopbal van de spits belandde echter in de handen van Onana. Ajax kreeg daarna nog een bijzonder grote kans via Traoré, maar opnieuw was de Chelsea-huurling niet scherp in de afronding.

De thuisploeg verzuimde aan het doelsaldo te werken en Feyenoord maakte in de eerste minuut van de blessuretijd via Kramer zelfs nog de aansluitingstreffer. Ajax kwam daarna niet meer in gevaar en bracht de spanning in de titelstrijd weer helemaal terug.

Bekijk de uitslagen en de stand in de Eredivisie