De FIFA heeft vrijdag een 22 maanden durend intern onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond afgerond. De resultaten zijn in een 1.300 pagina's tellend document overhandigd aan de Zwitserse autoriteiten.

"De FIFA gaat zich nu weer focussen op het spel, de fans en de spelers over de hele wereld", reageerde FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

De Zwitser werd vorig jaar gekozen als opvolger van zijn landgenoot Sepp Blatter. Tegen de 81-jarige oud-preses loopt een juridisch onderzoek in Zwitserland, waarbij het interne onderzoek van de FIFA een grote rol gaat spelen.

In een verklaring meldt de FIFA dat 2,5 miljoen documenten zijn geraadpleegd. Ook de Amerikaanse autoriteiten krijgen toegang tot het onderzoek.

Boosdoeners

De grootste corruptiezaak in het 113-jarig bestaan van de FIFA kwam in 2015 aan het licht, toen tientallen bestuurders werden opgepakt op verdenking van fraude.

"De FIFA ondersteunt een grondig en uitgebreid onderzoek", aldus Infantino. "De boosdoeners binnen het voetbal moeten worden gestraft. Wij zullen daarvoor samenwerken met de autoriteiten."

Blatter is al voor zes jaar geschorst voor alle activiteiten binnen de voetbalwereld. Zijn rechterhand Jerome Valcke is zelfs voor tien jaar uitgesloten.

Beiden beweren onschuldig te zijn en stapten naar het sporttribunaal CAS om hun straf aan te vechten. Blatter verloor zijn zaak bij het CAS, de procedure van Valcke loopt nog.