Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, wil Louis van Gaal overhalen om een rol binnen de Nederlandse voetbalbond te gaan vervullen en bevestigt dat er gesprekken zullen plaatsvinden tussen beide partijen.

Van Gaal zou het niet zien zitten om voor de derde keer als bondscoach aan de slag te gaan, maar Van Praag hoopt dat de Amsterdammer wel openstaat voor bijvoorbeeld een rol als bestuursvoorzitter bij de KNVB.

De preses zegt door zijn goede band met Van Gaal aan te schuiven bij de gesprekken. "We hebben twee weken geleden nog samen gegeten. Uiteraard heb ik geregeld contact met Louis, dat lijkt me logisch", legt hij woensdag uit aan het AD.

Volgens Van Praag kan de KNVB een helder plan voorleggen aan de oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United.

"De nieuwe structuur, met één raad van commissarissen en een directievoorzitter, ofwel CEO, is juist heel helder. Met korte lijnen. Een transparante organisatie, precies wat we willen. Dat is ook zoals ik het altijd voor ogen heb gehad."

Jean-Paul Decossaux, commercieel directeur van de KNVB, bevestigt woensdagavond tegenover de NOS eveneens dat de bond praat met de 65-jarige Van Gaal.

2014

Van Gaal was bondscoach van het Nederlands elftal tussen 2000 en 2002 en later tussen 2012 en 2014. In zijn tweede periode maakte hij indruk.

Oranje bereikte onder leiding van Van Gaal de halve finales van het WK, waarin werd verloren van Argentinië. Nederland won vervolgens van Brazilië in de strijd om de derde plaats.

Nederland is momenteel afgezakt naar de 32e plaats op de FIFA-ranking, de laagste positie ooit. In mei en juni wachten oefenwedstrijden tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) en het WK-kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni).

De KNVB wil voor die tijd de opvolger van de ontslagen bondscoach Danny Blind presenteren. Frank de Boer en Ronald Koeman gaven eerder deze week al aan die functie niet te zien zitten.

Samenvatting Nederland-Italië (1-2)
Samenvatting Nederland-Italië (1-2)