De aanklager betaald voetbal van de KNVB is woensdag tijdens de beroepszaak rond Feyenoorder Tonny Vilhena gebleven bij een eis van vier duels schorsing. De definitieve uitspraak is donderdagochtend om 10.00 uur.

In Zeist kwamen Vilhena, huisjurist Joris van Benthem, de aanklager betaald voetbal en scheidsrechter Danny Makkelie aan het woord.

De zaak rond de 22-jarige Vilhena, die bij een schorsing zondag de topper tegen Ajax mist, loopt omdat hij op 5 maart in het uitduel met Sparta Rotterdam (1-0 verlies) een elleboogstoot zou hebben gegeven aan Mathias Pogba.

Van Benthem eiste in Zeist vrijspraak voor de Oranje-international. De aanklager bleef bij een eis van vier wedstrijden onvoorwaardelijke schorsing, waardoor Vilhena onder meer de Klassieker zou missen.

Eerder deze maand eiste de aanklager een schorsing van drie duels, waarmee Vilhena niet akkoord ging. Daarop werd de eis verhoogd tot vier wedstrijden, waarna de middenvelder en Feyenoord in beroep gingen.

Door het beroep kon Vilhena in de afgelopen weken meedoen in de gewonnen competitieduels met AZ (5-2) en sc Heerenveen (1-2). Bij de wedstrijd in Heerenveen maakte hij het winnende doelpunt.

Makkelie

De aanklager, die maandag nog de aanklacht tegen Vilhena aanpaste en hem daarin beschuldigde van een slaande beweging, startte een onderzoek op basis van televisiebeelden. Arbiter Makkelie had de overtreding op Pogba namelijk niet gezien.

Makkelie zei woensdag in Zeist bij het zien van de beelden dat hij de overtreding achteraf een gele kaart waard vond. Wellicht heeft Vilhena baat bij die verklaring.

Mocht de aanklager zijn zin krijgen met vier wedstrijden schorsing, dan mist Vilhena naast de topper tegen Ajax ook de wedstrijden tegen Go Ahead Eagles (thuis op 5 april), PEC Zwolle (uit op 9 april) en FC Utrecht (thuis op 16 april).

Zes punten

Nummer twee Ajax en koploper Feyenoord treffen elkaar zondag om 14.30 uur in de Amsterdam Arena. De Rotterdammers verdedigen een voorsprong van zes punten op de aartsrivaal.

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst heeft bovendien een veel beter doelsaldo. Er zijn nog zeven speelrondes te gaan in de Eredivisie.

PSV, dat door een achterstand van acht punten op Feyenoord ook nog een theoretische kans maakt op de landstitel, gaat zaterdagavond om 19.45 uur op bezoek bij Sparta.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie