Het Nederlands elftal zal op de nieuwe FIFA-ranking, die op 6 april officieel verschijnt, een historisch dieptepunt bereiken. Nederland zakt van de 21e naar de 32e plaats.

Nooit stond Oranje, dat de afgelopen dagen verloor van Italië (1-2) en Bulgarije (2-0), zo laag op de ranglijst. Het vorige dieptepunt was afgelopen zomer toen Nederland 26e was.

De ranking wordt bepaald aan de hand van de resultaten in de afgelopen vier jaar. In augustus 2011 was toenmalig vicewereldkampioen Oranje nog de mondiale nummer één. De eerste FIFA-ranking verscheen in december 1992.

Landen als Noord-Ierland (van 35 naar 27), Senegal (van 28 naar 30) en Hongarije (van 27 naar 31) staan op de nieuwe ranking boven Nederland. Oranje is na nummer zes Frankrijk nog wel het beste land van groep A uit de WK-kwalificatie. Zweden stijgt van de 45e naar de 34e plek.

Samenvatting Nederland-Italië (1-2)
Samenvatting Nederland-Italië (1-2)

Brazilië

Met Brazilië kent de nieuwe ranking ook een nieuwe koploper. De Brazilianen, die na zeges deze week op Paraguay (3-0) en Uruguay (1-4) al zeker zijn van het WK 2018, lossen Argentinië af als nummer één. Brazilië was in 2011 voor het laatst lijstaanvoerder.

Argentinië, dat dinsdag met 2-0 verloor van Bolivia, gaat zakken naar de tweede plaats. Regerend wereldkampioen Duitsland blijft derde en Chili, in 2015 en 2016 winnaar van de Copa America, zal op de vierde plaats blijven staan.

Colombia gaat van de zevende naar de vijfde plaats en dat gaat ten koste van België. Onze zuiderburen, die gelijkspeelden tegen Griekenland (1-1) en Rusland (3-3), zijn de nieuwe nummer zeven.

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

Stijgen

In mei en juni kan Oranje proberen te stijgen op de ranking. Nederland wacht dan oefenwedstrijden tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) en het WK-kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni). De KNVB wil voor die tijd de opvolger van de ontslagen bondscoach Danny Blind presenteren.