De voorzieningenrechter van de rechtbank in Utrecht doet op 12 april uitspraak in het conflict tussen Juul Franssen en de Nederlandse judobond (JBN).

Woensdag, bij de behandeling van het kort geding, benadrukte de rechter echter dat hij hoopt dat beide partijen daarvoor alsnog tot een oplossing komen. 

De 27-jarige Franssen, die tot de wereldtop behoort in de klasse tot 63 kilogram, besloot begin deze maand de judobond voor de rechter te dagen, omdat ze is uitgesloten van deelname aan internationale toernooien. De bond verwijt Franssen dat ze niet op de centrale locatie van de bond op Papendal wil trainen.

Voor Franssen voelt het kort geding als "misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit haar loopbaan", vertelde ze woensdag in het gerechtsgebouw.

Ze wil over drie jaar in Tokio haar waarschijnlijk laatste kans op een olympische medaille grijpen, maar de voormalig nummer vijf van de wereldranglijst kan zich niet kwalificeren voor die Spelen als ze niet mag verschijnen op internationale toernooien.

Volgens Franssen is haar topsportcarrière voorbij als ze niet in het gelijk gesteld wordt. "Ik kan niet uitleggen hoe het voelt om nu alle toernooien te missen. Daarnaast heb ik geen inkomen meer van NOC*NSF omdat mijn A-status is ontnomen. Ik heb zelfs geen auto meer. Alles is plotseling weg."

Studie

Franssen woont en studeert in Rotterdam. Ze ziet zichzelf geen betere judoka worden door fulltime te trainen op Papendal. Verhuizen naar Arnhem kost haar niet alleen een extra studiejaar maar ook veel geld.

Bovendien wil Franssen haar eigen trainers houden en snapt ze niet waarom de judobond wel meedenkt met Kim Polling en Noël van 't End, topjudoka´s die in Italië en Frankrijk wonen en maar af en toe naar Papendal komen.

De judobond heeft centrale trainingen ingevoerd omdat op de laatste Olympische Spelen en twee WK's slechts drie bronzen medailles werden gewonnen. 

Volgens Henry Bonnes, directeur topsport van de JBN, is er voor Polling en Van 't End tot 1 september 2017 maatwerk gevonden. De directeur van de judobond verwacht dat beide judoka's daarna wel vaker op Papendal zijn. Hij benadrukte dat Franssen op Papendal kan oefenen onder goede trainers en hij wil ook haar studieproblemen verzachten.