Arjen Robben vindt dat hij en Wesley Sneijder betrokken moeten worden bij het proces rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach van Oranje. De 33-jarige aanvaller heeft daar bij de KNVB op aangedrongen.

"Wesley en ik zitten nu veertien jaar bij het Nederlands elftal. We hebben veel trainers en spelersgroepen meegemaakt en hebben een goed idee welke coach bij dit team past. Wij willen daarom gekend worden in dat proces", zei Robben dinsdagavond tegen de NOS na de oefeninterland tegen Italië in de Arena (1-2). 

De KNVB moet op zoek naar een nieuwe bondscoach nadat het afgelopen zondag Danny Blind ontsloeg. De 55-jarige Zeeuw moest het veld ruimen na de pijnlijke nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije van een dag eerder (2-0) in Sofia.

Dinsdagavond tegen Italië nam assistent-trainer Fred Grim de honneurs waar, maar de KNVB heeft al aangegeven dat het nog voor juni een nieuwe bondscoach wil aanstellen. Op 9 juni vervolgt Oranje de WK-kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Luxemburg.

Samenvatting Nederland-Italië (1-2)
Samenvatting Nederland-Italië (1-2)

Verantwoordelijkheid

Robben verwacht dat de KNVB hem sowieso betrekt in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. "Als ze het niet willen doen, dan doen ze het niet. Maar ik ben nog niet van plan om te stoppen en op dit moment heb ik als aanvoerder een verantwoordelijkheid. In dat soort gesprekken ben ik het eerste aanspreekpunt."

De 33-jarige Robben, die het nog te vroeg vindt om mogelijke kandidaten te noemen, is naar eigen zeggen blij dat hij na deze interlandperiode weer naar zijn club Bayern München kan. 

"Niet om weg te lopen van de huidige situatie, maar het is natuurlijk wel waardeloos wat er is gebeurd. Het waren heftige dagen. Het is echt ongelooflijk om te zien hoe de wereld kan veranderen in 24 uur."

Het Nederlands elftal staat in groep A van de WK-kwalificatie op de vierde plek met zeven punten. Alleen de nummer één van de poule, op dit moment Frankrijk, plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee van de negen groepen mogen play-offs spelen.

Bekijk het programma, de stand en de uitslagen in de WK-kwalificatie