Clarence Seedorf hoopt en denkt dat Oranje en het Nederlands voetbal de komende jaren de stijgende lijn weer te pakken krijgen.

"Er is twee jaar geleden een congres geweest waar gesproken is over het Nederlandse voetbal 2.0. De wil is er dus om het voetbal hier te evalueren en te renoveren. En dat gaat ook gebeuren", aldus Seedorf, die dinsdag negen jaar na zijn laatste interland afscheid nam van Oranje.

De 87-voudig international, die voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Italië (1-2 verlies) benoemd werd tot bondsridder van de KNVB, benadrukt dat andere landen ook een moeilijke periode hebben doorgemaakt.

"Duitsland heeft begin deze eeuw ook zo’n proces gekend en die zijn nu wereldkampioen. Wij hebben de moeizame jaren nu. Misschien heeft Louis van Gaal een beetje zand in de ogen gestrooid met zijn derde plaats met Oranje op het WK in Brazilië."

"Het gaat erom dat wij als Nederlands elftal en als Nederlands voetbal in het algemeen de juiste keuzes maken waardoor ons niveau weer wordt wat het was."

Oranje neemt afscheid van Seedorf voorafgaand aan oefeninterland
Oranje neemt afscheid van Seedorf voorafgaand aan oefeninterland

Dankbaar

De 40-jarige Seedorf ziet daarbij geen rol weggelegd voor zichzelf. "Nee. Ik ben dankbaar voor de kansen die Nederland mij heeft gegeven. Ik heb hier de basis kunnen leggen voor een mooie loopbaan en daar wil ik het verder bij laten."

"Het is nu, op de korte termijn, aan deze generatie. De jongens van Oranje moeten vertrouwen houden om de komende wedstrijden de resultaten te halen die nodig zijn om het WK alsnog te halen."

De oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan kijkt ook naar het clubvoetbal. "Het is duidelijk dat Ajax in mijn hart zit, maar ik wil het graag breder trekken. Feyenoord is ook een hartstikke belangrijke club voor het Nederlandse voetbal, net als PSV."

"De afgelopen jaren zijn ook clubs als AZ en Vitesse goed bezig. Hopelijk kunnen de clubs samen het Nederlandse voetbal weer in de juiste richting duwen."