Oranje onder-19 heeft zich dinsdag geplaatst voor het EK van komende zomer in Georgië. De ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg had genoeg aan een 0-0 gelijkspel tegen Griekenland in Assen.

In de slotfase had Ferdi Kadioglu Nederland zelfs een zege kunnen bezorgen, maar de 17-jarige middenvelder van NEC miste een strafschop.

Naast Kadioglu waren Justin Kluivert (Ajax), Sherel Floranus, Rick van Drongelen (beiden Sparta Rotterdam) en Owen Wijndal (AZ) de spelers in de opstelling van Nederland met ervaring in de Eredivisie.

De formatie van coach Stekelenburg eindigde ondanks het gelijkspel als eerste in de groep met zeven punten. Griekenland werd tweede met vier punten. Oranje was in de groep eerder te sterk voor Finland (1-0) en Oekraïne (2-0).

Terecht

Stekelenburg was trots op zijn ploeg. "Dit is een heel mooie prestatie van ons team en het is natuurlijk fantastisch om naar het EK 2017 te gaan. Het hele toernooi hebben we erg weinig kansen weggegeven en zijn we zelfs drie keer in staat gebleken om de nul te houden."

"Naast goed verdedigd hebben we iedere wedstrijd ook genoeg kansen gecreëerd. Vandaag was het wat stroef, maar met het hele toernooi in ogenschouw genomen zijn we volgens mij de terechte winnaar van groep 1."

Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor het eindtoernooi. Duitsland, Engeland, Portugal, Bulgarije en Tsjechië verzekerden zich dinsdag net als Nederland van deelname aan het EK, dat wordt gehouden van 2 tot en met 15 juli.