Het Argentijnse elftal kan dinsdagavond in het WK-kwalificatieduel met Bolivia niet beschikken over Lionel Messi. De vedette is dinsdag voor vier competitieve interlands geschorst door de FIFA.

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond startte maandag een onderzoek naar het gedrag van Messi in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili van afgelopen donderdag in Buenos Aires (1-0 zege).

De aanvaller van FC Barcelona was aan het eind van het duel woedend op grensrechter Marcelo Van Gasse nadat de Braziliaan hem terugvlagde voor een overtreding. Na de wedstrijd ging Messi ook nog verhaal halen bij Van Gasse en de andere assistent-scheidsrechter Dewson Silva. Hij weigerde bovendien om Van Gasse een hand te geven.

Scheidsrechter Sandro Ricci meldde in eerste instantie niks over deze incidenten in zijn wedstrijdrapport, maar op tv-beelden die door de Argentijnse krant La Nacion online werden gezet, zou te zien en te horen zijn dat Messi stevige scheldwoorden gebruikte jegens de grensrechters.

De FIFA besloot op basis van de beelden alsnog een onderzoek starten, waardoor hij al gestraft is voor de wedstrijd tegen Bolivia. Hij mist ook de volgende drie kwalificatieduels (uit tegen Uruguay en thuis tegen Venezuela en Peru) en moet bovendien een boete van 10.000 Zwitserse frank (9.400 euro) betalen.

Kwalificatiegroep

Argentinië staat met nog vijf wedstrijden te gaan op de derde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep, op acht punten van koploper Brazilië en één punt van nummer twee Uruguay.

De eerste vier ploegen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Rusland, terwijl de nummer vijf een play-off speelt tegen de nummer één van Oceanië.

Argentinië heeft een voorsprong van maar twee punten op Ecuador, dat nu op de vijfde plaats staat.