Nieuw-Zeeland heeft dinsdag dankzij PEC Zwolle-speler Ryan Thomas een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om een WK-ticket. Japan had geen enkele moeite met Thailand: 4-0.

Nieuw-Zeeland versloeg Fiji in het eigen Westpac Stadion in Wellington met 2-0 en gaat door naar de laatste play-offronde in Oceanië.

Thomas zette de ploeg van bondscoach Anthony Hudson in de 27e minuut met een schot van net buiten het zestienmetergebied op voorsprong. Voor de 22-jarige speler van PEC Zwolle was het zijn eerste doelpunt in zijn zevende interland. 

In de tweede helft was de aanvaller opnieuw trefzeker. Ditmaal kopte hij de bal langs Fiji-keeper Beniaminio Mateinaquara.

Drie dagen geleden was Nieuw-Zeeland ook al te sterk voor Fiji. Toen eindigde het duel in 0-2. Chris Wood en Marco Rojas zorgden voor de doelpunten. Thomas was in dat duel nog invaller.

Door de overwinning sluit Nieuw-Zeeland poule A af als groepswinnaar. Nieuw-Caledonië en Fiji kunnen het land niet meer achterhalen.

Tahiti

Nieuw-Zeeland neemt het in de volgende ronde van de kwalificatie op tegen de winnaar van groep B, waar Tahiti de beste papieren heeft. Het land won twee van de drie wedstrijden. De twee andere landen in die poule zijn de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea.

Het land dat de tweekamp tussen de groepswinnaars winnend weet af te sluiten, speelt in november over twee wedstrijden tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika. De winnaar van die wedstrijd verovert een ticket voor het WK in Rusland.

Japan

Japan boekte een ruime overwinning op Thailand. In het Saitama stadion werd het 4-0. Shinji Kagawa opende al na acht minuten de score. Amper tien minuten later tekende Shinji Okazaki voor de 2-0.

In de tweede helft verdubbelden de Japanners de score door doelpunten van Yuya Kubo en oud-speler van VVV Maya Yoshida.

Door de overwinning neemt Japan de koppositie in poule B over van Saudi-Arabië. De Aziaten hebben nu zestien punten uit zeven wedstrijd. De ploeg van Bert van Marwijk heeft dertien punten, maar komt later op dinsdag nog in actie tegen Irak.

Australië

Australië won in Sydney met 2-0 van de Verenigde Arabische Emiraten. Jackson Irvine en Mathew Leckie zorgden voor de doelpunten.

De Australiërs blijven door de overwinning op de derde plek in groep B van de Aziatische kwalificatiezone staan.

Mahdi Ali, de bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten, besloot direct na de nederlaag in Australië om ontslag te nemen.

Zuid-Korea

In poule A noteerde Zuid-Korea een 1-0 overwinning op Syrië. Jeong-ho Hong maakte het enige doelpunt in Seoul. Door de overwinning komen de Koreanen op dertien punten. Daarmee staan ze tweede in de groep.

Iran gaat met zeventien punten aan de leiding. Zij versloegen dinsdag China met 1-0 door een doelpunt van Mehdi Taremi. Iran heeft in zeven kwalificatiewedstrijden nog altijd geen enkel doelpunt tegen gekregen.