In Duitsland is een discussie ontstaan over het WK in Rusland na recente gebeurtenissen bij protesten in dat land.

"Een land dat de meest elementaire burger- en grondrechten niet kan garanderen, kan geen WK organiseren'', aldus Michael Fuchs, vice-voorzitter van de fractie van CDU/CSU.

"Dit zal veel fans ervan weerhouden naar Rusland te vliegen. De boycot van sportevenementen moet een zeldzame uitzondering blijven, maar Rusland begeeft zich al een tijd op gevaarlijk vlak."

Bij massale protesten in Rusland tegen corruptie pakte de politie afgelopen weekeinde honderden mensen op. Een van de arrestanten is oppositieleider Alexej Navalny, die in het centrum van Moskou door de politie werd meegenomen.

Verslechterd

Gernot Erler van de SPD liet zich ook kritisch uit. "Sinds Rusland het WK in 2008 kreeg toegewezen, is de situatie in het land verslechterd."

De Duitse politicus beseft dat hij weinig invloed heeft op het gastheerschap van het WK in Rusland. "Het besluit om de organisatie van een WK af te pakken kan alleen worden genomen door de FIFA."

Duitsland werd in 2014 op het WK in Brazilië wereldkampioen. Met vijf zeges in vijf duels is de ploeg sterk begonnen aan de kwalificatie voor het toernooi in Rusland.