Interim-bondscoach Fred Grim kan dinsdag in de vriendschappelijke interland tegen Italië voor een primeur zorgen. De Amsterdammer kan de eerste Oranje-bondscoach deze eeuw worden die zijn eerste wedstrijd wint.

Frank Rijkaard was in oktober 1998 de laatste bondscoach die debuteerde met een overwinning. Louis van Gaal (2000: 2-2 tegen Ierland), Dick Advocaat (2002: 1-1 tegen Engeland), Marco van Basten (2004: 2-2 tegen Zweden) en Bert van Marwijk (2008: 1-1 tegen Rusland) begonnen hun periode bij Oranje deze eeuw allemaal met een remise.

In zijn tweede periode als bondscoach begon Louis van Gaal in 2012 met een 4-2 nederlaag bij België. Ook Hiddink begon zijn tweede termijn met verlies (2-0 tegen Italië in 2014). De zondag ontslagen Danny Blind ging in 2015 in zijn eerste interland als bondscoach met 0-2 onderuit tegen IJsland.

Overigens zal het voor Grim als bondscoach hoogstwaarschijnlijk alleen bij de interland in de Arena tegen Italië blijven. De KNVB wil voor het begin van de volgende interlandperiode, in mei en juni, een structurele opvolger van Blind benoemd hebben.

Slechte cijfers

Op basis van cijfers uit het verleden wordt het een lastige klus voor de 51-jarige Grim en het Nederlands elftal om Italië te verslaan. Van de negentien eerdere confrontaties won Oranje er maar drie. Acht keer werd gelijkgespeeld.

Bovendien heeft Nederland al zes wedstrijden op rij niet gewonnen in de Arena. België werd op 1-1 gehouden en tegen IJsland, Tsjechië, Verenigde Staten en Frankrijk (twee keer) ging Oranje onderuit.

De twintigste editie van Oranje tegen Italië begint dinsdagavond om 20.45 uur in de Arena en staat onder leiding van de Zweedse arbiter Jonas Eriksson.

Beelden eerste training Oranje onder interim-bondscoach Grim
Beelden eerste training Oranje onder interim-bondscoach Grim