De KNVB hoeft niet bij Frank de Boer aan te kloppen voor de opvolging van Danny Blind als bondscoach. Volgens zijn zaakwaarnemer wil de oud-trainer van Ajax in deze fase van zijn loopbaan geen nationaal elftal coachen.

"Hij wil dagelijks op het veld staan", zegt zaakwaarnemer Guido Albers maandag tegen het AD. "Dus hij is niet beschikbaar? Nee, Frank de Boer zal niet de nieuwe bondscoach worden."

De Boer werd na het ontslag zondag van zijn oud-ploeggenoot Blind veelvuldig genoemd als nieuwe trainer van Oranje. De 46-jarige oud-coach van Ajax en Internazionale heeft sinds zijn ontslag in Milaan in november de handen vrij.

Ronald Koeman meldde zondagavond al aan FOX Sports dat hij momenteel geen ambities heeft om bondscoach te worden. De oud-trainer van Ajax, Feyenoord en PSV staat nog tot medio 2019 onder contract bij Premier League-club Everton.

Beelden eerste training Oranje onder interim-bondscoach Grim
Beelden eerste training Oranje onder interim-bondscoach Grim

Buitenlander

Ronald de Boer vertelde maandag aan het AD dat hij Louis van Gaal als de beste optie ziet, maar de tweelingbroer van Frank zou zijn voormalig coach bij Ajax adviseren het niet te doen. De 67-voudig international komt daarom uit bij Henk ten Cate, die momenteel trainer is van Al-Jazira Club in de Verenigde Arabische Emiraten.

"Ten Cate is iemand met charisma, die internationaal gelouterd is en van aanvallend voetbal houdt. Zet er dan een oud-speler als Ruud van Nistelrooij of Mark van Bommel naast."

De Boer vindt een buitenlandse bondscoach ook geen slecht idee. "Daar sta ik zeker voor open. Maar dan wel één die ook van het aanvallende voetbal is. Dat zou een Duitser kunnen zijn. Of een Argentijn of een Spanjaard."

De laatste buitenlandse bondscoach was de Oostenrijker Ernst Happel, die Oranje op het WK 1978 naar de tweede plaats leidde.

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

Advocaat

Ook voormalig bondscoach Dick Advocaat pleit voor Van Gaal als opvolger van Blind. "Louis van Gaal moet bondscoach worden. Hij heeft er de leeftijd en ervaring voor. Je moet deze job niet onderschatten. Niet iedereen is er geschikt voor'', liet de Haagse trainer van het Turkse Fenerbahçe weten aan de NOS.

Van Gaal leidde Oranje bij het WK van 2014 naar de derde plaats. Hij besloot na zijn vertrek bij Manchester United vorig jaar mei een 'sabbatical' te nemen, maar zei begin dit jaar dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet meer terugkeert in de voetballerij.

De KNVB streeft ernaar om voor de volgende interlandperiode, met oefenwedstrijden tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) en een kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni), een opvolger voor Blind te hebben.

Tijdens de vriendschappelijke interland tegen Italië dinsdag zit Fred Grim als interim-bondscoach op de bank. De wedstrijd in de Arena begint om 20.45 uur.