Interim-bondscoach Fred Grim kan dinsdagavond beschikken over een fitte spelersgroep tijdens de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Italië.

De tijdelijke opvolger van Danny Blind bij Oranje zag zijn internationals maandag na een training in Alkmaar ongeschonden van het veld stappen.

Arjen Robben trainde ook volledig mee. De aanvoerder had zich eigenlijk voorgenomen om na het duel met Bulgarije terug naar Bayern München te keren, maar hij wilde de ploeg rond het ontslag van Blind niet in de steek laten.

Het is onduidelijk of Robben tegen de viervoudig wereldkampioen in actie wil komen. De aanvaller had tijdens het openbare gedeelte van de training wel een hesje als lid van het basisteam. Wesley Hoedt voor Matthijs de Ligt was de enige verandering in die ploeg ten opzichte van de elf spelers die zaterdag startten in Sofia.

Afgaande op het laatste partijspel vormt Hoedt een achterhoede met doelman Jeroen Zoet, Rick Karsdorp, Bruno Martins Indi en Daley Blind. Davy Klaassen, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum zijn weer de middenvelders van Oranje. Bas Dost en Quincy Promes kregen net als Robben een hesje als de aanvallers. Mocht Robben rust krijgen, dan lijkt Jeremain Lens zijn vervanger.

Oranje en Italië spelen in een nagenoeg volle Arena. De KNVB had afgelopen weekeinde al ruim 45.000 tickets verkocht voor het oefenduel duel met de ploeg die samen met Spanje groep G van de WK-kwalificatie aanvoert.

Beelden eerste training Oranje onder interim-bondscoach Grim
Beelden eerste training Oranje onder interim-bondscoach Grim

Marokko

Het is de bedoeling dat Grim het Nederlands elftal maar één interland helpt. De KNVB gaat de komende weken op zoek naar een nieuwe bondscoach, die Oranje naar het WK volgend jaar in Rusland moet leiden. 

Doel van de KNVB is om voor de volgende interlandperiode een nieuwe bondscoach te presenteren. Oranje oefent op 31 mei tegen Marokko. Na een vriendschappelijk duel met Ivoorkust (4 juni) volgt op 9 juni de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.

Oud-doelman Grim werd vorig jaar september op voorspraak van de zondag ontslagen Blind toegevoegd aan de technische staf van Oranje, na het vertrek van assistent-bondscoaches Marco van Basten en Dick Advocaat.

De 51-jarige Grim was in 2015 en 2016 al bondscoach van Jong Oranje. Met FC Almere won hij in 2014 een periodetitel. Tijdens zijn spelersloopbaan wist Grim nooit Oranje te halen. Hij stond tussen 1987 en 1994 in Leeuwarden onder de lat bij Cambuur en ging daarna terug naar Ajax, waar hij jarenlang reservekeeper was achter Edwin van der Sar.

Vanaf de bank maakte hij de grote successen van de Amsterdammers in de jaren negentig mee. Toen Van der Sar in 1999 vertrok naar Juventus, werd Grim in de laatste jaren van zijn carrière alsnog eerste keeper.

Rab

Grim is de eerste interim-bondscoach van Oranje in twintig jaar. Op 26 februari 1997 zat Jan Rab in het Parc des Princes van Parijs als interim-bondscoach op de bank in de oefeninterland tegen Frankrijk.

De toenmalige bondscoach Guus Hiddink was herstellende van een operatie aan zijn darmen en volgde de wedstrijd vanaf de tribune, Rab deed de coaching langs de lijn. Hij verloor zijn enige interland als bondscoach met 2-1.

De interland tussen Nederland en Italië begint dinsdag om 20.45 uur in de Arena en staat onder leiding van de Zweedse arbiter Jonas Eriksson.