Danny Blind gaat de geschiedenisboeken in als een van de minst succesvolle bondscoaches ooit van het Nederlands elftal. Slechts drie trainers namen met slechtere statistieken afscheid van Oranje.

Blind, die zondagavond ontslagen werd bij Oranje, stond zeventien wedstrijden aan het roer en incasseerde zaterdagavond tegen Bulgarije (2-0) zijn zevende nederlaag. Die nederlaag kostte hem uiteindelijk zijn baan.

Van de duels onder Blind werden er zeven gewonnen, drie keer werd er gelijkgespeeld. Daarmee komt Blind uit op een gemiddelde van 1,41 punten per duel. Alleen Jaap van der Leck (0,62), Georg Kessler (1,28) en Elek Schwartz (1,40) brachten het er, omgerekend naar het driepuntensysteem, slechter vanaf.

Gekeken is naar alle bondscoaches die minstens tien duels op de bank zaten bij het Nederlands elftal.

Van der Leck was bondscoach tussen 1949 en 1954. Onder zijn leiding gingen maar liefst 21 van de 29 wedstrijden verloren, nog altijd een historisch dieptepunt.

KNVB-directeur: 'We moesten wel ingrijpen na resultaat Oranje'
KNVB-directeur: 'We moesten wel ingrijpen na resultaat Oranje'

Winstpercentage

Qua winstpercentage zijn de cijfers van Blind iets minder alarmerend. Met zeven overwinningen in zeventien duels komt hij uit op 41,17 procent. 

Opnieuw scoren Van der Leck (17,24), Kessler (35,71) en Schwartz (38,77) slechter. Ook onder het bewind van Frederich Warburton (38,09) werden gemiddeld minder duels gewonnen dan onder Blind.

Daar moet wel bij gezegd worden dat Blind in vriendschappelijke interlands beter presteerde dan competitieve wedstrijden. Van de negen kwalificatieduels onder leiding van de geboren Zeeuw won Oranje er maar drie.

Alleen de op papier zwakke landen Kazachstan, Luxemburg en Wit-Rusland werden verslagen en tegen Zweden werd gelijkgespeeld. IJsland, Turkije, Tsjechië, Frankrijk en Bulgarije waren te sterk voor Blinds Oranje.

Rijkaard

Als we de vriendschappelijke wedstrijden er weer bij halen dan is opvallend dat ook Frank Rijkaard het qua winstgemiddelde moet afleggen tegen Blind. Tijdens zijn bondscoachschap, dat duurde van 1998 tot 2000, grossierde Nederland in gelijke spelen. Van de 22 wedstrijden werden er slechts acht gewonnen, goed voor een percentage van slechts 36,36 procent.

Rijkaard was, in tegenstelling tot Blind, met Oranje wel actief op een groot toernooi. Bij het EK van 2000, waarvoor Nederland als organiserend land automatisch was geplaatst, sneuvelde Oranje in de halve finale tegen Italië na strafschoppen.

De KNVB heeft nog geen vervanger aangesteld voor Blind. Assistent-bondscoach Fred Grim zit dinsdag tijdens de vriendschappelijke interland van Oranje in de Arena tegen Italië als interim-bondsoach op de bank.