De Belgische bondscoach Roberto Martinez vond zaterdagavond na het 1-1 gelijkspel tegen Griekenland in de WK-kwalificatie dat de grasmat in het Koning Boudewijnstadion in Brussel een grote invloed had op de uitslag.

"Het veld was helemaal niet zoals het hoort te zijn", zei hij voor de camera van Sporza. "Zo hebben we onszelf een beetje de das om gedaan. Het veld maakte snelle balwisselingen onmogelijk. Dat leverde frustratie op en zorgde er ook voor dat we gingen forceren."

België ontsnapte dankzij een doelpunt van Romelu Lukaku een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd ternauwernood aan een nederlaag. De spits van Everton maakte op fraaie wijze gelijk nadat Konstantinos Mitroglou de Grieken eerder op 0-1 had gezet.

Martinez prees de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. "Het was een wedstrijd waarin we onszelf toegelaten hebben om gefrustreerd te raken, maar we hebben ongelofelijk veel karakter getoond."

"De Grieken scoorden uit hun enige kans, alles zat mee voor hen. Met die late gelijkmaker en het punt geven we onszelf de kans om er in Griekenland weer negentig minuten voor te strijden."

Hazard

Martinez weigerde het ontbreken van Eden Hazard en Kevin De Bruyne als excuus te gebruiken. "Zij zijn spelers met heel veel ervaring in dit soort situaties", aldus de Spanjaard.

"Zij weten dat ze op hun moment moeten wachten en kunnen magie creëren. Maar er stond genoeg kwaliteit op het veld bij ons. De staat van het veld had een grotere impact op onze prestatie."

De late gelijkmaker van Lukaku zorgde er bovendien voor dat België ongeslagen groep H blijft aanvoeren en na vijf speelrondes nog altijd twee punten voorsprong heeft op runner-up Griekenland. Nummer drie Bosnië-Herzegovina volgt op drie punten van de 'Rode Duivels'.

België hervat op 9 juni de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Estland. Op dezelfde dag gaat Griekenland op bezoek bij Bosnië-Herzegovina.