Arjen Robben was na de 2-0 nederlaag tegen Bulgarije hard in zijn oordeel over het spel van Oranje. De captain sprak van een bedroevend niveau van Nederland in het WK-kwalificatieduel in Sofia.

"Dit is een nachtmerrie. De eerste helft van onze kant was schrikbarend", aldus Robben voor de camera van de NOS. De Bulgaarse goals vielen al in die eerste helft en aan de openingstreffer ging een fout van de 17-jarige debutant Matthijs de Ligt vooraf.

De 33-jarige Robben had niet verwacht dat het zo mis zou gaan. "Ik ging hier met een positief gevoel heen, maar we begonnen bedroevend. En dan houdt het gewoon op. Als we goed spelen dan winnen we hier, maar dat deden we niet. We speelden niet slecht, maar heel slecht."

Een schuldige aanwijzen voor de nederlaag wilde Robben niet. "We winnen met zijn allen en verliezen met zijn allen. Al begrijp ik wel dat alle stront nu over ons heen komt. Dat is terecht. Het is in-en-in triest wat we hier hebben laten zien."

Zinkend schip

Door de nederlaag zakt Oranje naar de vierde plaats in groep A. Concurrenten Zweden (4-0 tegen Wit-Rusland) en Frankrijk (1-3 tegen Luxemburg) wonnen wel. Robben beseft dat het een moeilijke klus wordt om alsnog het WK te halen.

"Zelfs als we nu alles winnen dan kan het nog dat we de play-offs niet halen omdat we de minste nummer twee zijn. Het wordt lastig."

Oranje heeft nog vijf wedstrijden te gaan in de groep, maar de eerstvolgende is pas in juni thuis tegen Luxemburg. Dinsdag speelt Nederland nog wel vriendschappelijk tegen Italië, maar die wedstrijd laat Robben vanwege zijn drukke agenda schieten.

"Dat hadden we voor deze wedstrijd al afgesproken en die afspraak blijft staan. Of ik daarmee een zinkend schip verlaat? Ik ben de laatste die wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden. Als we aanstaande dinsdag de boel hadden kunnen repareren, was ik met alle liefde gebleven. Maar het had hier moeten gebeuren, niet in de Arena. Daar valt niets te winnen voor ons."

De oefenwedstrijd tussen Italië en Nederland begint dinsdag om 20.45 uur en wordt gespeeld in de Amsterdam Arena.