België is zaterdag tegen het eerste puntenverlies aangelopen in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 in Rusland. De 'Rode Duivels' moesten op eigen veld genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen Griekenland.

De Grieken kwamen in de eerste minuut van de tweede helft op voorsprong door een doelpunt van Konstantinos Mitroglou. Een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd sleepte Romelu Lukaku nog een punt uit het vuur voor de Belgen.

Griekenland stond op dat moment met een man minder op het veld na een rode kaart voor Panagiotis Tachtsidis, die in de 65e minuut zijn tweede gele kaart kreeg.

Vlak voor het laatste fluitsignaal werd ook Giorgos Tzavellas naar de kleedkamers gestuurd, waardoor Griekenland de wedstrijd zelfs met negen man moest beëindigen.

Door de late remise behield België de koppositie in groep H. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez heeft na vijf duels twee punten voorsprong op runner-up Griekenland (dertien om elf).

Gibraltar-Bosnië-Herzegovina

Nummer drie Bosnië-Herzegovina volgt op drie punten van België. Het Balkanland rekende zaterdag voor eigen publiek met liefst 5-0 af met Gibraltar.

Vedad Ibisevic was met twee doelpunten (vierde en 43e minuut) de grote man aan de kant van Bosnië-Herzegovina. Avdija Vrsajevic, Edin Visca en Ermin Bicakcic maakten in de 52e, 56e en negentigste minuut de vijfklapper compleet.

Cyprus, Estland (beide vier punten) en Gibraltar (nul punten) lijken in de resterende speelrondes alleen nog om de eer te spelen. Cyprus en Estland kwamen zaterdag in hun onderlinge duel niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Portugal-Hongarije

In groep B verstevigde Portugal zijn tweede plaats achter Zwitserland dankzij een overtuigende 3-0 thuiszege op nummer drie Hongarije.

Andre Silva zette de kersverse Europees kampioen in de 32e minuut op het juiste spoor, waarna Cristiano Ronaldo in de 36e en 65e minuut zijn naam op het scorebord bracht.

Portugal heeft drie punten achterstand op Zwitserland, dat zaterdag zijn 100-procentsscore behield door in eigen huis Letland met 1-0 opzij te zetten. Invaller Josip Drmic was in de 66e minuut verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

Andorra-San Marino

Het andere duel in de poule, tussen Andorra en de Faeröer Eilanden, eindigde in een 0-0 gelijkspel. De bezoekers speelden het laatste kwartier met een man minder na een rode kaart van Joan Simun Edmundsson.

Voor Andorra betekende de remise het eerste punt in een kwalificatiewedstrijd voor een eindronde sinds 2005.

Zowel Andorra (één punt) als de Faeröer Eilanden (vijf punten) maakt normaal gesproken geen kans meer op een WK-ticket. Datzelfde geldt voor Letland, dat tot dusver slechts drie punten bij elkaar sprokkelde. Hongarije staat derde met zeven punten.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de WK-kwalificatie