Oud-voetballer Patrick Kluivert is jarenlang gechanteerd door een goksyndicaat waarbij hij een hoge gokschuld had. Dat syndicaat oefende grote druk op hem uit om de schuld te betalen.

Dat blijkt uit vertrouwelijke justitiële documenten en onderzoek van De Volkskrant.

Kluivert (40) bouwde in 2011 en 2012 een schuld van ruim een miljoen euro op bij een crimineel goksyndicaat door wekelijks voor grote bedragen te wedden op voetbalwedstrijden. 

De leider van het desbetreffende syndicaat, Daniël van 't H., was volgens de Duitse justitie in het verleden betrokken bij matchfixing. Hij zou spelers met schulden onder druk hebben gezet, zodat zij hun eigen wedstrijden manipuleerden. Het is niet bekend of dat bij Kluivert ook het geval was, en daar zijn volgens het Openbaar Ministerie geen aanwijzingen voor. 

De oud-voetballer was in de afgelopen jaren onder meer werkzaam als (assistent-)trainer van Oranje en Curaçao. Momenteel is hij directeur voetbalzaken bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. 

Bedreigd

Op 16 februari 2015 werden vijf leden van het goksyndicaat gearresteerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Bij huiszoekingen in binnen- en buitenland werden documenten gevonden die naar Kluivert verwezen. Later dat jaar werd hij als getuige verhoord. Kluivert is geen verdachte in de zaak, die vermoedelijk eind dit jaar door de rechtbank wordt behandeld.

Tijdens zijn verhoor door de FIOD zei Kluivert dat hij zich niet bedreigd voelde door de criminelen, maar een vriend die hem hielp zijn schuld af te betalen zei tijdens zijn eigen verhoor het tegenovergestelde.  "Patrick vertelde me dat hij bedreigd werd en dat zij achter hem aanzaten en ik voelde mij ook bedreigd."

'Uitsluitend slachtoffer'

Uit de justitiële documenten die door De Volkskrant zijn ingezien blijkt verder dat Kluivert in zijn tijd als trainer van de beloften van FC Twente in 2011 en 2012 inzette op de prestaties van het eerste elftal. Daar verdiende hij 15.669 euro mee. Die praktijken waren destijds nog niet verboden, schrijft de krant, inmiddels wel. De KNVB wil nog niet reageren op de onthullingen.

In een telefoongesprek met de krant zei Kluivert erg met de situatie in zijn maag te zitten, maar wilde hij niet inhoudelijk reageren. Zijn advocaat, Gerard Spong, zei eerder dat de oud-voetballer "geen enkele strafbare betrokkenheid heeft gehad bij het manipuleren van voetbalwedstrijden" en dat hij "uitsluitend slachtoffer is in deze zaak".

De schuld van Kluivert zou inmiddels via tussenpersonen gedeeltelijk zijn afgelost. Het restant, ruim 700.000 euro, zou binnen de onderwereld zijn verhandeld. Daardoor is niet duidelijk bij wie Kluivert nog in de schulden staat.