Met zijn handen over elkaar zit Wesley Sneijder woensdag tegenover een viertal journalisten te praten over zijn status in het Nederlands elftal. Halverwege draait hij zich een kwartslag om en wijst naar de andere kant van de zaal in hotel Huis ter Duin. 

Zijn vinger is gericht op Matthijs de Ligt. Sneijder wil de pas 17-jarige debutant helpen, net zoals oudere ploeggenoten dat vroeger bij hem hebben gedaan. Het zit in het takenpakket dat bondscoach Danny Blind tegenwoordig in petto heeft voor de 32-jarige routinier.

Het is vijf dagen eerder als Blind op een persconferentie in Zeist zijn definitieve selectie voor het WK-kwalificatieduel met Bulgarije (zaterdag) en de oefenwedstrijd tegen Italië (dinsdag) prijsgeeft. Waar Sneijder vanwege lichte pijntjes nog ontbrak in de voorlopige selectie, behoort hij wel tot de definitieve groep.

"Bij Wesley en ook bij Arjen Robben trek ik het wat breder", geeft Blind aan het aanwezige journaille te kennen. "Hun rol is essentieel. In het veld, maar ook buiten het veld. Als een speler alleen buiten het veld nog belangrijk is, ga ik hem niet meer selecteren. Maar voorlopig is Wesley nog steeds van grote waarde, hij speelt erg goed."

Heldenrol

Sneijder krijgt het nieuws vanuit Turkije mee. Met name de woorden dat Blind hem niet zou selecteren als hij alleen nog buiten het veld belangrijk zou zijn, stemmen de hoofdrolspeler tot grote tevredenheid. "Ik vond het wel heel belangrijk dat hij dat zei. Het moet niet zo zijn dat ik alleen buiten de lijnen belangrijk ben. Dan gaat het niet werken. Daar kennen jullie mij ook goed genoeg voor."

Het is ook voor Sneijder allemaal nog even wennen. Steeds vaker wordt er getwijfeld aan de toegevoegde waarde van de geboren Utrechter in Oranje. Solo's als in één van zijn eerste interlands bijna veertien jaar geleden tegen Schotland (6-0) of zijn heldenrol op het WK 2010 in Zuid-Afrika behoren definitief tot het verleden. Het lichaam stribbelt steeds meer tegen en Sneijder kan zijn land nog maar mondjesmaat bij de hand nemen.

"Ik merk dat het einde in zicht komt", zegt hij er zelf over. "We weten allemaal dat mijn interlandloopbaan sowieso na het WK van 2018 over is. Ik denk dat ik het daarna fysiek niet meer kan opbrengen om me nog twee jaar op te laden voor het volgende EK. Als ik het gevoel krijg dat ik het allemaal niet meer kan bijbenen, dan stop ik er mee. Maar dat doe ik zeker niet voor mijn 131e."

“Het moet niet zo zijn dat ik alleen buiten de lijnen belangrijk ben”

Recordinternational

Sneijder doelt op een bijzonder aantal interlands. De teller staat momenteel op 126, waarmee hij nog maar vier 'caps' is verwijderd van recordinternational Edwin van der Sar (130). Het zit allemaal in het "koppie" van Sneijder. "Natuurlijk speelt dat ook bij mij, maar ik kijk nog steeds naar kwalificatie voor het WK. Ik wil er bij zijn in Rusland en daarin kan Bulgarije een heel belangrijke stap worden."

Of Sneijder ook daadwerkelijk in actie komt in het Vasil Levski Nationaal Stadion is nog maar zeer de vraag. Daar kan hij zelf ook nog geen antwoord op geven. Twee weken geleden kwam Blind nog bij hem op bezoek in Istanbul, maar het ging volgens de middenvelder van Galatasaray niet over het aantal speelminuten dat hij zaterdag krijgt.

Wel ging het over de situatie in Turkije, dat eind vorig jaar werd opgeschrikt door een reeks aanslagen. Sneijder had geregeld familieleden aan de lijn die zich zorgen over hem maakten en hem het liefst zagen vertrekken uit het land. Hij heeft naar eigen zeggen nooit op het punt gestaan om zijn koffers te pakken.

"Dat soort dingen zullen voor mij nooit een reden zijn om Turkije te verlaten. Ik ga niet naar hele drukke plekken om daar tussen de menigte te lopen, maar dat deed ik daarvoor ook al niet. De goede restaurants die er zijn, zitten allemaal wel op prima locaties, waar het goed beveiligd is."

Club Reina

Eén aanslag zal Sneijder altijd bijblijven. Op nieuwjaarsnacht opende een schutter het vuur in Club Reina. Sneijder was er vaak te vinden, maar genoot op dat moment in Milaan van een korte vakantie. Hij beseft terdege dat hij net zo goed één van de slachtoffers had kunnen zijn.

"Als ik wel een wedstrijd rond die tijd had gehad, dan had ik daar die avond misschien ook wel gezeten. Voor de buitenlanders is Club Reina wel de leukste plek om naar toe te gaan. Ik ken mensen, vooral personeel, die daar om het leven zijn gekomen en ik ken ook mensen die daar toen waren en nog weg zijn gekomen. Voor mij was het gelijk stoppen met feesten en terug naar het hotel. Het gaf me een heel apart gevoel."

"Op dat soort momenten zeg ik eigenlijk direct tegen mezelf dat het ook gebeurt in Parijs. Moeten de jongens van Paris Saint-Germain dan gelijk hun koffers pakken en wegwezen? Ja, het gebeurt iets vaker in Turkije. Helaas leven we in een wereld waarin dit soort dingen gebeuren. Maar die kunnen overal gebeuren. Je moet er niet te veel over nadenken. Het moet niet je leven gaan bepalen."

“Ik ben aan het einde van mijn carrière, maar eigenlijk ook weer niet”

Perfect

Voetbal leidt nog altijd wel het leven van Sneijder. Al te veel vooruitkijken doet hij niet. De komende tijd wil hij wel na gaan denken over zijn toekomst bij Galatasaray, waar zijn contract medio 2018 afloopt. Een avontuur in de Verenigde Staten blijft hem trekken.

"Ik ben aan het einde van mijn carrière, maar eigenlijk ook weer niet. Ik voel me prima. Of zelfs perfect. Als ik tussen deze jongens van het Nederlands elftal sta, dan heb ik niet het gevoel dat ik bijna 33 ben. Ik voel me gewoon één van hen. Ik weet dat als ik fit ben en bij Galatasaray speel, ik altijd word opgeroepen voor Oranje."

Jong of niet, ook Sneijder moet na ruim een half uur met de journalisten in conclaaf te zijn geweest, geloven aan een middagdutje in Noordwijk. "Zien jullie niet dat hij hartstikke moe is?", vraagt de persvoorlichter met een knipoog aan de interviewers. Sneijder ziet de humor er wel van in. "Ik zit net nog te vertellen dat ik me nog hartstikke jong voel."