Bert van Marwijk heeft donderdag een flinke stap gezet op weg naar het WK van 2018 in Rusland. De Nederlandse coach was met Saudi-Arabië met 0-3 te sterk voor Thailand. Iran is dicht bij een WK-ticket na een 0-1 zege in Qatar.

Met dertien punten uit zes wedstrijden gaat Saudi-Arabië aan de leiding in groep B van de Aziatische kwalificatiereeks. Japan, dat donderdag met 0-2 won van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft eveneens dertien punten, maar een iets minder doelsaldo.

Mohammed Al-Sahlawi opende in het snikhete Bangkok halverwege de eerste helft de score, maar het duurde lang tot de ploeg van Van Marwijk de marge uitbreidde.

Van Marwijk met Saudi-Arabië op WK-koers door winst op Thailand
Van Marwijk met Saudi-Arabië op WK-koers door winst op Thailand

Pas in de slotfase kon Saudi-Arabië weer juichen, na een eigen doelpunt van de Thai Tanaboon Kesarat. In de blessuretijd bepaalde Salman Al-Moasher de eindstand op 0-3.

Concurrent Australië liet punten liggen bij Irak (1-1) en heeft nu drie punten minder dan de Saudi's.

Japan won in Al Ain door doelpunten van Yuya Kubo en Yasuyuki Konno van de Verenigde Arabische Emiraten. Voormalig VVV-speler Maya Yoshida was de aanvoerder bij de winnende ploeg.

China

De nummers één en twee van de groep plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer drie strijdt met de nummer drie uit groep A om één ticket voor Rusland.

Iran staat er in die groep uitstekend voor. Qatar, de gastheer van het WK van 2022, werd in Doha met 0-1 verslagen. De ploeg van bondscoach Carlos Queiroz heeft na zes wedstrijden al veertien punten, vijf meer dan nummer drie Oezbekistan.

China zorgde voor een verrassing door Zuid-Korea met 1-0 te verslaan. Yu Dabao maakte het enige doelpunt voor de ploeg van bondscoach Marcello Lippi. Zuid-Korea staat tweede in groep A, vier punten achter het ongenaakbare Iran. Syrië won dankzij een strafschop in blessuretijd met 1-0 van Oezbekistan.