Voetbal

Utrecht en Heerenveen verrassend onderuit, ADO klopt NEC

FC Utrecht en sc Heerenveen zijn zaterdag in de Eredivisie tegen verrassende nederlagen aangelopen De Domstedelingen verloren met 2-1 bij Heracles Almelo en de Friezen gingen met 4-1 onderuit bij Excelsior. ADO Den Haag verlaat de laatste plaats na een 1-0 thuiszege op NEC.

Yassin Ayoub bracht Utrecht in de 26e minuut op voorsprong. Brandley Kuwas zorgde direct na rust voor de gelijkmaker. In de extra tijd bezorgde Thomas Bruns Heracles toch nog de winst.

Utrecht, dat vorige week thuis tegen ADO met 1-1 gelijkspeelde, blijft ondanks de nederlaag vierde. Heracles klimt naar de negende plaats op de ranglijst.

Heracles begon goed aan de wedstrijd en kreeg al binnen een minuut een kans via Kuwas, maar doelman David Jensen keerde de inzet van de aanvaller.

Het eerste gevaar van Utrecht kwam pas na ruim twintig minuten. Nacer Barazite kreeg twee kansen binnen een minuut, maar keeper Bram Castro stond beide keren in de weg.

Ayoub

Even later vond Ayoub wel het net. De middenvelder tikte van dichtbij raak uit de rebound nadat Castro een schot van Gyrano Kerk nog tegen wist te houden.

Een minuut na rust bracht Kuwas Heracles op gelijke hoogte. De aanvaller schoot raak nadat hij diep werd gestuurd door Justin Hoogma.

In het vervolg van de wedstrijd kreeg Heracles de beste kansen. Een poging van Kevin Conboy ging net naast en een vrije trap van Kuwas verdween eveneens net naast het doel.

In de blessuretijd vond Bruns wel het net. De middenvelder passeerde Jensen in tweede instantie.

Heerenveen

Op Woudestein kwam Excelsior na een kwartier op voorsprong tegen Heerenveen dankzij een doelpunt van Stanley Elbers. De aanvaller schoot de bal in de verre hoek vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied.

Heerenveen kon in de eerste helft nauwelijks gevaar leveren. Vlak voor rust verdubbelde Jurgen Mattheij de marge. De verdediger kopte raak uit een hoekschop van Hicham Faik.

Kort na de onderbreking vergrootte Milan Massop de marge. Na goed voorbereidend werk van Mike van Duinen schoot de linksback raak en maakte zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.

Initiatief

Excelsior liet het initiatief vervolgens wat meer aan Heerenveen, dat een klein kwartier voor tijd wat terugdeed via invaller Luciano Slagveer. De invaller passeerde doelman Warner Hahn met een lage schuiver.

In de extra tijd bepaalde Nigel Hasselbaink de eindstand. De spits stormde alleen op Erwin Mulder af en schoof de bal beheerst langs de keeper van Heerenveen.

Dankzij de overwinning klimt Excelsior naar de vijftiende plaats op de ranglijst. Heerenveen neemt de achtste plaats in.

ADO

De zege van ADO op NEC was niet verdiend. De thuisploeg werd bij vlagen overlopen door NEC, maar mocht doelman Robert Zwinkels dankbaar zijn. De Haagse goalie hield zijn ploeg op de been met enkele knappe reddingen. Invaller Mike Havenaar bezorgde ADO vervolgens de eerste zege in negen duels.

Het duurde vrij lang tot het duel een beetje tot leven kwam. Pas na dik een halfuur kwam het eerste echte gevaar, maar dat leverde ook bijna een doelpunt op. Een schot van Mohamed Rayhi van grote afstand belandde boven Zwinkels op de lat.

Het bleek het startsein voor een waar offensief van NEC. Enkele minuten later tikte Zwinkels een gekruld schot van aanvoerder Gregor Breinburg over de lat, waarna de doelman ook nog eens Jay-Roy Grot van scoren afhield. De spits verzuimde één op één met de keeper de score te openen.

Havenaar

Ook na rust kregen de Nijmegenaren de beste kansen. Zowel Grot als Ali Messaoud schoot de bal echter recht op Zwinkels. Ook een poging van Rayhi was een prooi voor de Haagse goalie.

Het gebrek aan stootkracht voorin noopte ADO-coach Alfons Groenendijk om met Havenaar een nieuwe spits te brengen. Hij loste Guyon Fernandez af, die weinig had in te brengen. De Japanner liet zich direct gelden door uit een hoekschop de 1-0 binnen te koppen.

NEC kreeg ook daarna nog de nodige kansen, maar meer dan een bal op de paal van Messaoud leverde dat niet op. De ploeg van trainer Peter Hyballa blijft daardoor onderin de middenmoot hangen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand van de Eredivisie

Tip de redactie