Ajax heeft donderdag het eerste duel met FC Kopenhagen in de achtste finales van de Europa League nipt verloren. In Denemarken gingen de Amsterdammers, die grotendeels wel een overwicht hadden, met 2-1 onderuit.

Al na 27 seconden was het 1-0 door een treffer van Rasmus Falk. Kasper Dolberg maakte voor rust gelijk, maar in de tweede helft tekende Andreas Cornelius voor het tweede doelpunt van FC Kopenhagen.

Volgende week donderdag is om 21.05 uur de return in de Amsterdam Arena. Ajax moet het dan stellen zonder aanvoerder Davy Klaassen, want hij kreeg in de slotfase van de wedstrijd in Denemarken een gele kaart en is daardoor geschorst.

Voordat Ajax het voor de tweede keer opneemt tegen FC Kopenhagen, spelen de Amsterdammers eerst zondag nog in de Eredivisie tegen FC Twente. De wedstrijd die eveneens in Amsterdam wordt afgewerkt begint om 16.45 uur.

Ajax-trainer Peter Bosz moest het tegen FC Kopenhagen doen zonder de geschorste Joël Veltman en Davinson Sanchez en verraste door Hakim Ziyech op de bank te houden en te kiezen voor Donny van de Beek op het middenveld.

Dramatische start

Ajax kende een dramatische start in het Parken Stadion, want al na 27 seconden scoorde de thuisploeg. Falk speelde zich vrij in het strafschopgebied en passeerde doelman André Onana met een schuiver in de verre hoek.

De snelle tegentreffer betekende dat Ajax moest komen. De ploeg van trainer Bosz had het meeste balbezit en dat leidde in de twaalfde minuut tot de eerst serieuze doelpoging, maar het schot van Nick Viergever was een prooi voor doelman Robin Olsen.

Na het gevaar van de Amsterdammers was het weer FC Kopenhagen dat, mede door slordigheden aan de kans van Ajax, een paar keer in de buurt van doelman Onana kwam. Schoten van oud-NAC Breda-speler Uros Matic, Youssef Toutouh en Federico Santander leverden echter niets op.

Toch was het Ajax dat scoorde. Na iets meer dan een halfuur gaf aanvoerder Klaassen een prima voorzet op spits Dolberg, die goed voor zijn man kwam en van dichtbij knap afrondde. Voor rust stichtte Van de Beek namens de bezoekers nog een paar keer gevaar.

Dominant

In de tweede helft begon Ajax, dat richting de eigen supporters speelde, dominant. Het leverde kansen op voor Lasse Schöne (schot naast) en Van de Beek (inzet geblokt).

Een doelpunt van de nummer twee van de Eredivisie hing in de lucht, maar het was FC Kopenhagen dat bij de eerste kans toesloeg. Cornelius troefde Matthijs de Ligt af in de lucht en kopte raak: 2-1. Ondanks de tegentreffer hield Ajax het initiatief, al leverde dat geen heel grote kansen op.

In het laatste kwartier gingen de Amsterdammers met invallers Ziyech en David Neres op zoek naar de gelijkmaker, al bleef de Deense opponent gevaarlijk bij tegenstoten. Klaassen kreeg de grootste kans voor Ajax, maar hij vond keeper Olsen op zijn weg.

Vlak voor tijd leek Dolberg met een rake kopbal 2-2 te maken, maar zijn treffer werd afgekeurd door scheidsrechter Artur Dias. Tot overmaat van ramp gaf de Portugees daarna geel aan de protesterende Klaassen, die daardoor afwezig is tijdens de return.

Bekijk de uitslagen en het programma in de Europa League