Feyenoord heeft zondag voor het eerst sinds november weer eens een competitiewedstrijd verloren. De koploper van de Eredivisie verloor op Het Kasteel verrassend de Rotterdamse derby tegen Sparta: 1-0.

Mathias Pogba kroonde zich tot matchwinner door al na 47 seconden spelen voor de enige treffer van de wedstrijd te zorgen.

Door de nederlaag kwam er voor Feyenoord ook een einde aan een reeks van tien gewonnen competitieduels op rij.

De schade voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst blijft beperkt, omdat nummer twee Ajax later zondag punten liet liggen uit bij FC Groningen: 1-1. De Amsterdammers brengen de achterstand op de koploper daardoor terug van vijf naar vier punten.

Sparta klom naar de dertiende plaats op de ranglijst en vergrootte het gat met nummer zestien Roda JC tot vijf punten.

Tegenvaller

Feyenoord kreeg gelijk een tegenvaller te verwerken op Het Kasteel. Een voorzet van Jerson Cabral belandde op het hoofd van de in de basis debuterende Pogba, die doelman Brad Jones binnen de minuut passeerde.

Het zorgde ervoor dat Feyenoord moest komen en na een klein kwartier trok Tonny Vilhena de stand bijna gelijk, ware het niet dat zijn krachtige uithaal werd gekeerd door Roy Kortsmit. Zeven minuten later had de keeper van Sparta ook een antwoord op een kopbal uit een hoekschop van Nicolai Jörgensen.

De thuisclub deed niets onder voor de lijstaanvoerder en met een schot van grote afstand was Cabral in de 27e minuut zelfs dicht bij de 2-0. Aan de andere kant leverde een soortgelijke poging van Steven Berghuis ook niet de 1-1 op.

Tot overmaat van ramp kreeg Feyenoord nog voor rust ook met fysieke problemen te kampen. Terence Kongolo moest binnen het halfuur naar de kant met een bovenbeenblessure en werd vervangen door Miquel Nelom.

Elia

In de openingsfase van de tweede helft moest Feyenoord opnieuw noodgedwongen wisselen. Ditmaal kon Eljero Elia, die de hele week al enkelklachten had, niet verder en moest Bilal Basacikoglu in de resterende veertig minuten proberen minimaal een punt voor zijn team uit het vuur te slepen.

Feyenoord werd naar mate de wedstrijd vorderde steeds gevaarlijker, maar dat was aanvankelijk vooral met afstandsschoten. Zo schoot Vilhena net naast en dwong Jens Toornstra Kortsmit tot een uiterste krachtsinspanning.

Van Bronckhorst bracht twintig minuten voor tijd ook nog Dirk Kuijt binnen de lijnen. Het sorteerde uiteindelijk niet het gewenste effect voor Feyenoord, al kreeg de ploeg nog wel twee dotten van kansen.

Eerst leek Sherel Floranus in de 77e minuut een voorzet vanaf de rechterkant achter de doellijn weg te werken, waarna Jörgensen vlak voor tijd met een volley op Kortsmit stuitte.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie