AZ heeft zondagmiddag duur puntenverlies geleden in de Eredivisie. De Alkmaarders bleven in het AFAS Stadion steken op een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior.

Dabney Dos Santos bracht AZ na twintig minuten op voorsprong in Alkmaar. Een kwartier na rust bezorgde Mike van Duinen Excelsior een verdiend punt door van dichtbij af te ronden na een blunder van Ron Vlaar. 

Voor AZ is het al de derde remise op rij in de Eredivisie. De ploeg van trainer John van den Brom, die deze week ten koste van SC Cambuur de finale bereikte van het KNVB-bekertoernooi, kwam de laatste competitiewedstrijden ook al niet langs Willem II en PEC Zwolle (beiden 1-1).

Voor Excelsior is het al de twaalfde wedstrijd op rij zonder zege. De laatste keer dat de Kralingers drie punten overhielden aan een competitieduel, was op 19 november.

AZ bezet de vijfde plek na de remise. Excelsior staat samen met Go Ahead Eagles en Roda JC op twintig punten, goed voor de gedeeld vijftiende plek. 

Excelsior

Hoewel Excelsior opnieuw zonder zege blijft, mocht de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag in de uitwedstrijd tegen AZ lang hopen op meer dan een punt. Excelsior creëerde genoeg kansen, maar liet het vaak in de afronding afweten. Na twee minuten werd Hicham Faik al voor het doel van keeper Tim Krul gezet, maar de middenvelder schoot naast.

AZ liet zich vervolgens het vaakst zien in aanvallend opzicht, maar een vrije trap van Derrick Luckassen en een schot van Fred Friday belandden niet tussen de palen. Even later greep doelman Warner Hahn goed in op een kopbal van Vlaar.

Toch kwam AZ na twintig minuten op voorsprong. Dos Santos stuitte tot twee keer toe op Hahn, maar zijn derde inzet verdween wel in het Rotterdamse net. 

Kans

Net als in het begin van de wedstrijd kreeg Excelsior ook vlak na rust een grote kans op een treffer. Middenvelder Fredy mocht aflopen op Krul, maar de doelman greep goed in. Die mogelijkheid bleek het startschot voor een sterke fase van Excelsior, dat op jacht ging naar de 1-1.

Krul moest een schot van Luigi Bruins over de lat tikken en een kopbal van Ryan Koolwijk belandde naast. Een kwartier na rust kreeg Excelsior loon naar werken. Vlaar trapte over een bal heen in zijn eigen strafschopgebied, waarna Van Duinen van dichtbij Krul kon verschalken. 

In het resterende gedeelte van de wedstrijd bleef Excelsior dreigend, maar waren de beste kansen voor AZ. Een kopbal van Friday ging naast en een vrije trap van Luckassen over.

De beste mogelijkheid in de slotfase was voor Vlaar, maar de verdediger zag zijn kopbal net naast de paal vliegen, waardoor hij verzuimde om zijn blunder voor rust goed te maken: 1-1.

Bekijk de uitslagen en de stand in de Eredivisie