De Franse voetbalicoon Raymond Kopa is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste nog levende winnaar van de Gouden Bal.

Kopa won als speler drie keer de Europa Cup I met Real Madrid en werd in 1958 uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar.

Bij Real Madrid speelde Kopa samen met Alfredo Di Stefano en Ferenc Puskas en werd hij ook twee keer kampioen van Spanje.

De middenvelder speelde 45 interlands voor Frankrijk. Met het Franse elftal reikte Kopa op het WK van 1958 in Zweden tot de derde plaats.

Reims

Kopa werd geboren als Raymond Kopaszewski en was de zoon van Poolse immigranten.  Hij begon zijn loopbaan op 17-jarige leeftijd bij Angers SCO en ging daarna naar Stade de Reims.

Met die club werd Kopa in totaal vier keer kampioen van Frankrijk en bereikte hij in 1956 de finale van de Europa Cup I, waarin Real Madrid net te sterk bleek.

Na die finale haalde Real Kopa, die in Madrid drie succesvolle seizoenen beleefde. Kopa keerde daarna terug naar Reims, waar hij in 1967 zijn loopbaan op 36-jarige leeftijd beëindigde.

Stade de Reims kondigt het overlijden van zijn "erevoorzitter, iconische speler en legende'' met "immense triestheid'' aan. "Het is niet alleen Stade de Reims, zijn club voor altijd, maar ook het mondiale voetbal dat een van zijn grootste sterren verliest."

Hollande

Ook Real Madrid herdenkt Kopa. ''Hij was technisch begaafd, kon geweldig dribbelen en was dodelijk in de aanval.''

De Franse president François Hollande noemde Kopa vrijdag ''een legende van het Franse voetbal'' en ''een van Frankrijks meest bewonderde atleten''.

Ook Noël le Graet, de voorzitter van de Franse voetbalbond FFF noemde Kopa een legende. ''Het is een enorm verlies.''