Tim Krul kreeg na het stoppen van de beslissende penalty van Martijn Barto een flashback naar de wedstrijd met Oranje tegen Costa Rica in de kwartfinale van het WK 2014. Toen hield hij in de strafschoppenreeks de penalty's van Bryan Ruiz en Michael Umaña.

"Dit is een ongelooflijk gevoel. Dit brengt herinneringen terug", verwees een stralende Krul donderdag voor de camera van NUsport naar de strafschoppenserie tegen Costa Rica. 

Toen viel de doelman in de laatste minuut van de extra tijd in bij Oranje in plaats van Jasper Cillessen om vervolgens twee strafschoppen te pakken in de penaltyreeks.

Nadat Wout Weghorst donderdag de vijfde penalty van AZ koeltjes maakte, pakte Krul de heldenrol door de strafschop van Barto te keren. Hij leidde de spits opzichtig af voor aanvang van de penalty.

"Ik maakte oogcontact met hem en vertelde dat ik zijn penalty ging stoppen. Dat is alles. Hij wachtte lang, keek naar me, toen dacht ik: ik heb hem", zegt hij daarover.

Krul: 'Heerlijk dat ik die laatste penalty pak'
Krul: 'Heerlijk dat ik die laatste penalty pak'

Hoogtepunt

Voor Krul was de gestopte penalty een persoonlijk hoogtepunt. "Ik ben door diepe dalen gegaan, dus dat we nu naar De Kuip mogen om de finale te spelen is geweldig."

Na de dubbele Europese oorwassing tegen Olympique Lyon (4-1, 7-1) is het ook voor de ploeg een behoorlijke opsteker, beseft Krul.

"We hebben de laatste weken een paar keer een pak slaag gehad. Nu staan we in de finale. Er stond heel veel spanning op. We hebben het gehaald. Geweldig."

Krul held van AZ in strafschoppenserie
Krul held van AZ in strafschoppenserie