Ajax heeft over de eerste helft van het boekjaar 2016/2017 een netto winst van 29,5 miljoen euro geboekt. Dat blijkt uit de cijfers die de Amsterdammers maandag hebben gepubliceerd.

De winst is voor een groot deel terug te voeren op de inkomsten uit transfers, aangezien Ajax dit jaar niet meespeelde in de lucratieve Champions League.

Ajax hield aan transfers in totaal 36,4 miljoen euro over. De club kreeg tot 31 december 45,1 miljoen euro binnen. Dat kwam door de verkoop van spelers als Jasper Cillessen (FC Barcelona), Arek Milik (Napoli) en Riechedly Bazoer (VfL Wolfsburg). Zelf gaf Ajax 8,7 miljoen euro uit.

In de cijfers zijn de uitgaande transfers van Anwar El Ghazi (Lille) en Nemanja Gudelj (Tianjin Teda) nog niet meegenomen, aangezien die overeenkomsten pas na 31 december zijn afgerond. Ook de komst van de Braziliaan David Neres, die voor zo'n 12 miljoen euro van Sao Paulo kwam, is om die reden nog niet in de cijfers opgenomen.

Ondanks het mislopen van de Champions League steeg de netto omzet met 2,6 miljoen euro naar 54,8 miljoen euro. Ook het totaal eigen vermogen ging met liefst 29,8 miljoen euro omhoog naar 138,7 miljoen euro.

Ajax hield vanwege betere sportieve resultaten wel meer geld over aan Europees voetbal dan vorig seizoen. De club verdiende 8 miljoen euro aan prijzengeld tegenover 5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.