De Nederlandse kampioen van het seizoen 2017/2018 moet zich definitief via de voorrondes zien te plaatsen voor de Champions League.

Door de uitschakeling van AZ tegen Olympique Lyon in de zestiende finales van de Europa League kan Nederland dit seizoen niet hoger eindigen dan de twaalfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst

Alleen de kampioenen van de eerste tien landen op de ranglijst plaatsen zich rechtstreeks voor het kampioenenbal. De nummer elf heeft ook nog kans op een rechtstreeks ticket, als de Champions League-winnaar van 2018 zich al via de competitie geplaatst heeft voor de editie van het volgende seizoen.

Nederland is de huidige nummer dertien op de UEFA-coëfficiëntenlijst en kan bij goede prestaties van Ajax dit seizoen in de Europa League alleen nog Zwitserland passeren.

De landskampioen van volgend seizoen zal daardoor twee voorrondes moeten overleven om de groepsfase te bereiken van de Champions League. De nummer twee van de Eredivisie begint in 2018 een ronde eerder dan nu en moet drie voorrondes overleven om zich te plaatsen voor de Champions League.

De huidige top tien met rechtstreekse plaatsen voor de Champions League bestaat uit Spanje, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Rusland, Portugal, Oekraïne, België en Turkije.

Europa League

Ook het rechtstreekse ticket voor de Europa League, dat nu naar de bekerwinnaar gaat, raakt Nederland vanaf volgend seizoen kwijt.

De bekerwinnaar van 2017/2018 moet twee voorrondes overleven om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken, de nummer drie en vier van de Eredivisie zelfs drie.

Ajax plaatste zich donderdag ten koste van Legia Warschau (1-0) voor de achtste finales van de Europa League. Vrijdag om 13.00 uur wordt bij de loting in Nyon de tegenstander bekend van de Amsterdammers.

De ploeg van trainer Peter Bosz kan alle andere vijftien ploegen treffen die zich plaatsten: Anderlecht, Apoel Nicosia, Besiktas, Celta de Vigo, KRC Genk, AA Gent, Borussia Mönchengladbach, FC Kopenhagen, FK Krasnodar, Olympique Lyon, Manchester United, Olympiakos Piraeus, AS Roma, FK Rostov en Schalke 04.

Bekijk de uitslagen in de Europa League