Manager Claudio Ranieri is minder dan een jaar na de verrassende landstitel van Leicester City ontslagen door de regerend kampioen van Engeland. De 65-jarige Italiaan moet vertrekken vanwege de teleurstellende resultaten dit seizoen in de Premier League.

Leicester City noemt Ranieri donderdagavond in een verkaring op de site van de club "zonder twijfel de meest succesvolle manager uit de clubgeschiedenis. Maar door de slechte resultaten in het huidige Premier League-seizoen vindt het bestuur een verandering nodig, hoewel het pijnlijk is."

De Thaise vicevoorzitter Aiyawatt Srivaddhanaprabha noemt het ontslag van de Italiaanse trainer "de moeilijkste beslissing" die zijn familie in hun bijna zeven jaar als eigenaar van Leicester City heeft moeten nemen.

"Maar we moeten de langetermijnbelangen van de club boven onze eigen sentimenten stellen, hoe sterk die ook zijn. Door zijn warmte, charme en charisma heeft Claudio het beeld van onze club over de hele wereld veranderd. We zullen hem altijd dankbaar zijn voor alles wat hij ons heeft helpen bereiken."

Sprookje

Ranieri was vorig seizoen de auteur van een van de opvallendste sprookjes uit de voetbalhistorie door het kleine Leicester naar de titel te leiden in de Premier League, het eerste kampioenschap op het hoogste niveau in de 133-jarige clubhistorie.

Dit seizoen vechten de 'Foxes' echter tegen degradatie. Leicester staat na 25 wedstrijden op de zeventiende plek in de Premier League, slechts één punt boven de degradatiestreep. De ploeg verloor al veertien wedstrijden, tegenover maar vijf zeges.

De kampioen van Engeland plaatste zich in de Champions League wel als groepswinnaar voor de achtste finales. Daarin verloor Leicester woensdag in de heenwedstrijd in Spanje met 2-1 van Sevilla. Dat blijkt nu de laatste wedstrijd van Ranieri te zijn geweest.

Gala

De oud-trainer van onder meer Chelsea, Juventus, AS Roma, Internazionale en AS Monaco werd vorige maand op het FIFA-gala nog uitgeroepen tot beste coach van 2016. Hij was sinds juli 2015 in dienst bij Leicester.

Assistenten Craig Shakespeare en Mike Stowell hebben voorlopig de leiding over het eerste elftal van Leicester, dat maandag in de Premier League bezoek krijgt van Liverpool.

"Het was nooit onze verwachting dat de buitengewone prestaties van afgelopen seizoen herhaald zouden worden. Handhaving in de Premier League was ons eerste en enige doel'', aldus Srivaddhanaprabha, wiens vader eigenaar is van Leicester City.

"Dat wordt echter nog een heel gevecht. We voelen dat een verandering noodzakelijk is om ons doel in de laatste dertien wedstrijden te halen."

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand van de Premier League