De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de 'apengeluiden' die een aantal fans van Vitesse maakte in de richting van Ajax-doelman André Onana in het Eredivisieduel Vitesse-Ajax van afgelopen zondag (0-1).

De aanklager wil van Vitesse weten welke maatregelen de club voor het duel in de Geldredome heeft genomen om de spreekkoren te voorkomen, welke maatregelen tijdens de wedstrijd zijn genomen om de geluiden te stoppen en na de wedstrijd om ertegen op te treden.

"Op basis van de beschikbare beelden, informatie en verklaringen van de clubs bepaalt de aanklager of hij de club een schikkingsvoorstel doet. Als een club er volgens de aanklager alles aan gedaan heeft om tegen spreekkoren op te treden zal er geen straf worden uitgedeeld", schrijft de KNVB donderdag op de site van de bond.

Aanleiding voor het onderzoek is een filmpje dat maandag op YouTube werd gezet. In de video zijn apengeluiden te horen uit het vak achter het doel van Onana, het vak waar de harde kern van Vitesse zit. Het gedeelte met de geluiden werd snel verwijderd, maar de KNVB en Vitesse hebben de beelden in hun bezit.

Aangifte

Vitesse deed dinsdag al aangifte tegen de fans die de racistische geluiden maakten. De Arnhemmers spraken in een verklaring van "wangedrag" en verzochten de daders én supporters die getuige zijn geweest van het voorval zich te melden bij de club.

Een woordvoerder van Ajax sprak dinsdag in De Telegraaf schande van de beelden met de apengeluiden. "Dit is een walgelijk filmpje, natuurlijk. En kwetsend, niet alleen voor André Onana. Maar ook voor alle andere donkere mensen op het veld en in het stadion."

Vitesse-directeur Joost de Wit heeft via zijn Amsterdamse collega Edwin van der Sar excuses gemaakt aan Onana voor het gedrag van de toeschouwers.

ADO

ADO Den Haag kreeg vorig jaar maart een boete van 10.000 euro (waarvan 5.000 euro voorwaardelijk) vanwege racistische spreekkoren in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 17 januari 2016.

Een deel van de fans van de Haagse Eredivisieclub maakte toen apengeluiden in de richting van Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer.

Op basis van camerabeelden identificeerde ADO 21 daders. Zij kregen allemaal een landelijk stadionverbod opgelegd.