Roda JC heeft vrijdag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie. De Limburgers waren in eigen huis met 1-0 te sterk voor directe concurrent Go Ahead Eagles.

Christian Kum kroonde zich tot machtwinner door twintig minuten voor tijd de enige treffer op zijn naam te schrijven.

Roda JC klom dankzij de derde overwinning van dit seizoen van de zeventiende naar de veertiende plek, met twintig punten uit 23 wedstrijden.

Go Ahead Eagles heeft er negentien en zakte naar de zestiende plek, een positie die aan het einde van het seizoen nacompetitie betekent.

Kansen

Kum beloonde Roda JC wel heel rijkelijk voor een slecht optreden in het degradatiegevecht met Go Ahead Eagles, dat beter voetbalde en ook veel meer kansen kreeg.

De equipe van trainer Hans de Koning had dan ook het nodige zelfvertrouwen overgehouden aan de recente overwinningen op NEC en ADO Den Haag. Dankzij die zeges begon Go Ahead Eagles vrijdag met twee punten voorsprong op Roda JC én hekkensluiter ADO aan het duel in Kerkrade.

De bezoekers waren bijna negentig minuten beter dan de thuisploeg, die vanaf de tribune werd gesteund door onder anderen de nieuwe mede-eigenaar Aleksei Korotajev en diens adviseur Nicolas Anelka. Roda JC, dat zich vorige maand versterkte met liefst negen spelers, creëerde amper kansen.

Onzorgvuldig

Go Ahead Eagles deed dat wel, maar de Deventenaren sprongen daar onzorgvuldig mee om. Xandro Schenk knalde op de vuisten van keeper Benjamin van Leer, Elvis Manu zag hoe zijn inzet vlak voor de doellijn werd weggetrapt door Ard van Peppen en Sam Hendriks verslikte zich een kwartier na rust in de bal. De spits had de bal op een meter voor de doellijn voor het intikken gekregen van Daniel Crowley, maar faalde jammerlijk.

Twintig minuten voor tijd werden al die missers afgestraft door Roda JC. Bij een indraaiende vrije trap van Mitchel Paulissen stond verdediger Joey Groenbast van Go Ahead Eagles te slapen. Hij liet Kum weglopen en zag hoe de verdediger de bal langs keeper Theo Zwarthoed schoot.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie