Ajax heeft zichzelf donderdag een redelijke uitgangspositie verschaft voor de achtste finales van de Europa League. De Amsterdammers speelden de heenwedstrijd in de tweede ronde met 0-0 gelijk tegen Legia Warschau.

De ploeg van trainer Peter Bosz beëindigde het duel met tien man na rood voor Kenny Tete.

De rechtsback, die de zieke Joël Veltman verving, kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart en moet dus de return van volgende week in de Arena aan zich voorbij laten gaan.

De eerste grote kans in het Polish Army Stadium was voor Ajax. Davy Klaassen nam in de achtste minuut een scherpe voorzet van Hakim Ziyech meteen op zijn schoen.

Doelman Arkadiusz Malarz leek het schot met een knappe reflex nog net te stoppen, maar de bal bleek tijdens zijn katachtige reddingspoging wel degelijk heel even over de doellijn te zijn geweest. De Spaanse arbitrage wilde echter van geen doelpunt weten.

Vanuit een goede organisatie dicteerde Ajax het spel in de beginfase. De equipe van Bosz verzuimde echter het surplus aan balbezit uit te buiten. Vooral de Amsterdamse aanval liet het afweten. Op slag van rust verprutste Kasper Dolberg een uitgelezen kans na een vloeiende aanval met Ziyech en Amin Younes in een dienende rol.

Onana

Legia Warschau kwam voor de rust een paar keer in de buurt van het Amsterdamse doel, met dank ook aan Ajax dat soms wat naïef uitverdedigde. De thuisclub kreeg in de 39e minuut een open schietkans na een foutje van Daley Sinkgraven. Doelman Andre Onana greep stijlvol in op de uithaal van Tomas Necid (ex-PEC Zwolle).

Na de rust drong Legia meer aan, maar Onana wist goed overeind te blijven. Namens Ajax lieten Klaassen en Lasse Schöne nog mooie kansen liggen. Justin Kluivert kon als vervanger van Traoré zijn Europese debuut evenmin opfleuren met een kostbare goal.

Na het gedwongen vertrek van Tete moest hij echter alweer het veld verlaten, voor verdediger Heiko Westermann. Dat deed de jonge Kluivert zichtbaar met frisse tegenzin.