Gemeenteraad Enschede akkoord met garantstelling voor FC Twente

De gemeenteraad van Enschede is donderdagavond in meerderheid akkoord gegaan met een pakket steunmaatregelen aan FC Twente.

Een eerder verstrekte lening van 17 miljoen euro wordt verlengd en de gemeente staat daarnaast garant voor 8,4 miljoen euro.

Zonder garantstelling was de kans op een faillissement van de club uit de Eredivisie 100 procent, blijkt uit stukken van de raad. Daarmee zou de gemeente voor 17 miljoen euro het schip in gaan. Door de garantstelling toe te voegen daalt die kans naar 20 procent.

Acht raadsleden stemden donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering tegen, 27 raadsleden gingen akkoord.

Met deze financiering is de kou voor de club nog niet helemaal uit de lucht. De fiscus is nog bezig met een omvangrijk onderzoek naar het handelen in strijd met de belastingregels bij transfers van spelers tussen 2011 en 2015. Dit kan tot een aanzienlijke belastingaanslag leiden. Wanneer die komt, is niet bekend.

Ook loopt er nog altijd een strafrechtelijk onderzoek naar de club, meldde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie desgevraagd. Ook over eventuele vervolging van betrokkenen is nog niets bekend.

Afwachten

Directielid van de club Jan van Halst noemde dit raadsbesluit een noodzakelijke hobbel. "We kunnen verder bouwen. Het vertrouwen in de club is de laatste tijd weer wat hersteld.'' Over een eventuele claim van de fiscus of het onderzoek van het OM kon hij weinig zeggen. "We kunnen alleen maar afwachten.''

Volgens verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg (D66) was dit de enig mogelijke uitkomst voor de gemeente. "Elk alternatief had onze 17 miljoen euro op de tocht gezet.''

Lees meer over:
Tip de redactie