Voetbal

Turkije stelt zich officieel kandidaat voor organisatie EK 2024

Tijdens een persconferentie heeft Turkije woensdag bekendgemaakt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het EK voetbal in 2024. 

"Wij willen ons als Turkije kandidaat stellen voor het EK en zullen ons bid op 2 maart aan de UEFA voorleggen", aldus voorzitter Yildirim Demirören van de Turkse voetbalbond.

In april 2014 spraken de Turken al de ambitie uit om het EK in 2024 te organiseren. Turkije verloor eerder de strijd om de organisatie van het EK 2016 van Frankrijk. Daarop besloot het land niet mee te dingen naar de organisatie van enkele wedstrijden van het EK 2020, dat in dertien verschillende landen wordt gespeeld.

Istanbul stelde zich kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020, maar verloor in de stemming van Tokio. Nog nooit werd een sportevenement met de omvang van de Spelen, het WK of EK voetbal in Turkije gehouden.

Pogingen om de toernooien van 2008 en 2012 te organiseren mislukten ook. "Maar nu denken we dat we het op zowel organisatorisch gebied en als land verdienen om het EK van 2024 te krijgen", beargumenteerde Demirören.

De Turkse bond benadrukte dat de investeringen in voetbalstadions in het land een belangrijke afweging voor de UEFA moeten zijn. "Turkije is het enige land in Europa en zelfs wereldwijd dat in de afgelopen jaren in maar liefst 32 stadions geld heeft gestoken", stipte Demirören aan.

Deadline

Op de persconferentie zei de sportminister van Turkije Akif Çagatay Kiliç dat de kandidatuur van het land wordt gedragen door president Erdogan en premier Yildirim. 

De deadline voor de kandidaatstelling bij de UEFA is 3 maart. Tot op heden had alleen Duitsland aangegeven de organisatie van het EK op zich te willen nemen. Vermoedelijk zullen ook Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen zich gezamenlijk kandidaat stellen.

De UEFA maakt in 2018 bekend waar het EK van 2024 gehouden wordt.

Lees meer over:
Tip de redactie