Oud-voetballer Piet Keizer is zaterdag op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. De Ajax-icoon was al enige tijd ziek.

Als linksbuiten speelde Keizer tussen 1961 en 1974 in totaal 490 officiële wedstrijden en was 189 keer trefzeker voor Ajax. Hij kwam 34 keer uit voor het Nederlands elftal.

Met de Amsterdammers won de aanvaller drie jaar op rij de Europa Cup I: in 1971, 1972 en 1973. Ook legde hij in 1972 met Ajax beslag op de wereldbeker door over twee wedstrijden af te rekenen met het Argentijnse Independiente.

Keizer debuteerde op 5 februari 1961 in het eerste elftal van Ajax in een thuiswedstrijd tegen Feyenoord (0-1 verlies). De geboren Amsterdammer zou nooit voor een andere club uitkomen. In oktober 1974 zette hij een punt achter zijn loopbaan na een conflict met trainer Hans Kraay senior.

Schaar

Als international was de klassieke buitenspeler actief op het WK van 1974, waar Oranje uiteindelijk de finale verloor van gastland West-Duitsland. Keizer speelde alleen mee in de groepswedstrijd tegen Zweden (0-0).

Keizer was vermaard om zijn sierlijke passeerbewegingen en stond bekend als de 'keizer van de schaar'. Volgens velen stond hij onterecht in de schaduw van zijn ploeggenoot en boezemvriend Johan Cruijff.

Vanwege het overlijden van Keizer speelt Ajax zondag met rouwbanden tegen Sparta Rotterdam. Voorafgaand aan het Eredivisieduel wordt bovendien een minuut stilte in acht genomen in de Amsterdam Arena.

Erelid

Nadat hij gestopt was als speler trok Keizer zich lange tijd terug uit het voetbal. Pas in 2001 keerde hij als scout terug in een officiële functie bij zijn geliefde Ajax. Later zou hij ook als technisch adviseur verbonden blijven aan de club.

De Ajax-coryfee werd in 2010 ook tot erelid benoemd, maar deed een jaar later zelf afstand van die eretitel uit onvrede over de gang van zaken in de Arena.

Van 2014 tot 2016 runde hij samen met Peter R. de Vries en diens zoon Royce het voetbalmakelaarskantoor PR Sportmanagement.