De winst in de Afrika Cup met Kameroen voelt voor bondscoach Hugo Broos als een beloning voor zijn dappere beslissingen. De Belg voerde de afgelopen maanden een flinke verjonging door. 

"Toen ik een jaar geleden naar Kameroen kwam, trof ik een spelersgroep aan die oud en ongemotiveerd was", zei de 64-jarige Broos zondag na met 2-1 gewonnen finale tegen Egypte. "Dat moest ik veranderen."

"Spelers kwamen naar het nationale team zonder enthousiasme. Ze speelden omdat het moest. Daarom heb ik een aantal nieuwe spelers opgeroepen en dat heeft gewerkt."

Met de eindzege in de Afrika Cup had de door Broos doorgevoerde verjonging sneller dan gedacht resultaat. Door doelpunten van invallers Nicolas Nkoulou en Vincent Aboubakar werd in de Gabonese hoofdstad Libreville een 1-0 achterstand tegen Egypte omgezet in winst.

"Ik ben vooral blij voor de jonge spelers", doelde Broos op onder anderen doelman Fabrice Ondoa (21), middenvelder Christian Bassogog (21) en aanvaller Robert Ndip Tambe (22).

Verrassing

De veranderingen die Broos doorvoerde in de selectie waren deels gedwongen omdat veel internationals de Afrika Cup links lieten liggen. Doelman André Onana verkoos de afgelopen weken Ajax boven het nationale elftal.

Om dezelfde reden ontbraken ook Eric Maxime Choupo-Moting (Schalke 04), Joel Matip (Liverpool), Guy Roland Ndy Assembe (Nancy), Allan Nyom (West Bromwich Albion), Maxime Poundje (Girondins Bordeaux), Andre-Frank Zambo Anguissa (Olympique Marseille) en Ibrahim Amadou (Lille) bij het toernooi in Gabon.

Bovendien werd Broos in de aanloop naar de Afrika Cup flink bekritiseerd door journalisten in Kameroen. De oud-trainer van onder meer Anderlecht en Club Brugge weigerde na de gewonnen finale echter een sneer uit te delen aan zijn criticasters. "Revanche nemen op de pers is het stomste dat een coach kan doen. Ik werk om resultaten te behalen en ik ben extreem gelukkig dat we dit toernooi gewonnen hebben."

Objectief

De 64-jarige Broos, die bij Kameroen nog een contract heeft tot en met het WK van 2018, hoopt wel dat de verhoudingen met de pers beter worden. "Ik heb er geen problemen mee als de pers mijn spelers bekritiseert, maar ik vraag ze wel om eerlijk en objectief te zijn. Ik hoop dat de relatie met de media beter wordt nu we de Afrika Cup hebben gewonnen."

Vijftien jaar geleden won Kameroen de Afrika Cup voor het laatst. Dankzij de toernooiwinst mag het land komende zomer deelnemen aan de Confederations Cup komende zomer in Rusland, waar het in groep B tegen Duitsland, Chili en Australië speelt.