Vitesse heeft zich vrijdag door een 0-2 zege op ADO Den Haag nog steviger in de subtop van de Eredivisie genesteld.

De eindstand was halverwege al bereikt. Adnane Tighadouini zette Vitesse in de 29e minuut op voorsprong en twee minuten later verdubbelde Ricky van Wolfswinkel de score.

Door de relatief eenvoudige overwinning gaan de Arnhemmers AZ en FC Utrecht voorbij op de ranglijst en bezetten ze nu met 33 punten de vijfde plaats. ADO blijft met zeventien punten de nummer zestien van de Eredivisie.

De Hagenaars begonnen het duel met drie nieuwelingen in de basis. Guyon Fernandez, Randy Wolters en Abdenasser El Khayati kregen direct het vertrouwen van trainer Zeljko Petrovic. Donny Gorter viel na rust in, terwijl de vijfde nieuwe kracht Abel Tamata nog niet bij de selectie zat.

Het vernieuwde ADO begon vol enthousiasme aan de wedstrijd. Fernandez, die al eerder voor de residentieclub uitkwam, kreeg na een klein kwartier zelfs een aardige kans om de score te openen. De kopbal van de spits miste echter kracht en was een simpele prooi voor Vitesse-doelman Eloy Room.

Buitenspel

Vitesse was na krap een halfuur bij de eerste de beste kans wel trefzeker. Tighadouini krulde de bal na een kaats van Van Wolfswinkel in de verre hoek. Twee minuten later stond het zelfs 0-2 door een doelpunt van Van Wolfswinkel. Die treffer werd door ADO fel betwist, al was dat niet terecht.

Van Wolfswinkel stond in eerste instantie weliswaar buitenspel, maar de spits liet de bal lopen voor Kelvin Leerdam. De rechtsback was keurig voor de laatste man gebleven en bediende vervolgens Van Wolfswinkel die de bal eenvoudig in het doel schoof.

Petrovic bracht na rust nog spelers als Gorter, Edouard Duplan en Mike Havenaar, maar ook zij konden niet voor veel gevaar zorgen in de Arnhemse zestien. Vitesse hield dan ook eenvoudig stand.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie