Bertrand Traoré is woensdagavond met Burkina Faso uitgeschakeld in de halve finales van de Afrika Cup. Egypte was in Gabon na strafschoppen te sterk: 4-3.

Na de reguliere speeltijd stond het 1-1. Aangezien beide ploegen in de verlenging niet meer tot scoren kwamen, volgde een strafschoppenreeks in Libreville.

Traoré, die de hele wedstrijd speelde bij Burkina Faso, miste de beslissende penalty. De inzet van de Ajax-aanvaller werd gestopt door Essam El Hadary, de 44-jarige doelman en aanvoerder van Egypte.

Vlak daarvoor faalde zijn ploeggenoot Kouakou Koffi al vanaf elf meter. Namens Egypte wist alleen Abdallah Saied zijn strafschop niet te verzilveren.

Salah

In de eerste 90 minuten had Burkina Faso het betere van het spel, maar het was Egypte dat na 67 minuten op voorsprong kwam. Mohamed Salah tekende op fraaie wijze voor de openingstreffer door de bal in de kruising te schieten.

Het duurde niet lang voordat Burkina Faso, dat in de kwartfinale te sterk was voor Tunesië, terugkwam in de wedstrijd. Iets meer dan vijf minuten na de 1-0 trok Aristide Bancé de stand gelijk: 1-1.

In de daaropvolgende verlenging lukte het beide ploegen niet meer om een doelpunt te forceren. Hoewel Egypte de beslissende strafschoppenreeks begon met een misser, was het Burkina Faso dat uiteindelijk aan het kortste eind trok na missers van Koffi en Traoré.

Finale

Egypte neemt het zondag in de finale op tegen Ghana of Kameroen. Die halve finale wordt donderdagavond afgewerkt. Burkina Faso speelt zaterdag tegen één van die twee landen een wedstrijd om de derde plek.

Dat betekent dat Ajax sowieso pas volgende week over Traoré kan beschikken. Feyenoorder Karim El Ahmadi werd op 29 januari met Marokko door Egypte uitgeschakeld in de kwartfinales.

Egypte won de Afrika Cup al zes keer en voor het laatst in 2010. Burkina Faso bereikte één keer de finale, maar in 2013 bleek Nigeria te sterk.